Girona fa una valoració molt positiva de les Fires de Sant Narcís

Les activitats populars han registrat xifres de públic destacades, en la línia dels anys anteriors, i amb una presència important dels barris en la programació. En aquest sentit, cal destacar la segona edició de la Festa Major dels Quatre Rius; la visibilització de la imatgeria dels barris, com els gegants de Santa Eugènia i els de l’Esquerra del Ter, que s’han exposat a l’Ajuntament de Girona durant els dies de Fires, i les activitats fetes arreu de la ciutat, en què cal destacar les atraccions sostenibles que s’han portat a terme en quatre sectors de Girona.

Cal subratllar la bona acollida de les noves propostes, com la tronada de la Festa Major dels Quatre Rius o les activitats infantils i familiars que es van programar a l’envelat de la plaça de Miquel de Palol el dia 2 de novembre, que van comptar amb la participació de més de 700 persones. A causa de les condicions meteorològiques, l’envelat va acollir també gran part les audicions de sardanes, una mesura que va ser ben rebuda pels balladors i les balladores.

“En global fem un balanç positiu de les Fires. Hem aconseguit tenir unes fires més familiars i amb més ambient de festa major i avancem, a poc a poc, cap a un model més participatiu”, ha remarcat la regidora. Eva Palau ha afegit que “a ningú se li escapa que el primer cap de setmana el temps no ens va acompanyar, però això ens va servir per redescobrir un espai com l’envelat que pot ser un punt central d’activitats en la propera edició de les Fires”.

En l’apartat musical, prop de 75.000 persones han assistit durant aquests deu dies a les activitats programades, amb unes 55.000 persones als concerts de la Copa, unes 10.000 als concerts de Sant Feliu o unes 3.000 als concerts i als balls de l’envelat.

Altres dades són les 570 donacions de la Marató de Sang, les 64 parelles participants del Campionat de Botifarra, les 300 persones que van assistir al sopar popular, les 29 colles participants i els 1.100 assistents a la Trobada de Gegants i l’augment de públic de la 33a Fira d’Artesans, Brocanters i Antiquaris de Girona, que estrenava format i es dedicava per primer cop a l’ofici de la forja, són algunes de les altres xifres destacades de l’edició d’enguany de les Fires. En total, s’han programat enguany 250 activitats que han comptat un pressupost municipal de 232.000 euros.

Palau ha fet també un bon balanç pel que fa al Punt Lila, per on hi han passat més de 1.300 persones durant els dies de Fires, un 73% de les quals han estat dones i la majoria d’entre 16 i 25 anys. Des d’aquest punt informatiu i de sensibilització sobre agressions sexistes, s’ha portat a terme principalment una tasca divulgativa i s’han fet 19 intervencions, sense cap incidència remarcable i en general per oferir assessorament.  En el mateix espai de la Copa, durant les nits barraques, els serveis sanitaris de Creu Roja van fer 72 atencions i només es van derivar quatre casos –sense gravetat- als centres de salut.

Tal com es va anunciar la setmana passada, l’Ajuntament de Girona ha proposat als firaires prorrogar l’estada de les atraccions de la Devesa fins a l’11 de novembre, atesa la pluja del primer cap de setmana de la festa major. Els firaires han acceptat la proposta municipal i han acordat que tots els que ho vulguin i no tinguin altres compromisos mantindran les parades a Girona uns dies més. Concretament, les atraccions de Fires podran obrir el proper divendres, 9 de novembre, de les 19 a les 24; dissabte, 10 de novembre, tot el dia fins a les 24 h, i diumenge, dia 11 de novembre, tot el dia fins a les 22 h. Es preveu que hi hagi una quarantena d’atraccions.

Una de les mesures que s’han implantat aquest any a la zona de les atraccions de Fires ha estat la de limitar el nombre de caravanes que podien estacionar a la Devesa, restringint-hi l’estada a un sol vehicle per parada i permetent aparcar-hi només als firaires que visquessin a més de 25 km de Girona.

 Amb aquesta actuació s’han reduït fins a 148 els vehicles habitatge que han estacionat a la Devesa els dies de Fires. L’any passat aquesta xifra va ser de 203 i l’any anterior de 210. El 2016, però hi van haver també 232 vehicles més aparcats a la Devesa –no destinats a habitatge-, cosa que ja es va eliminar el 2017 i que s’ha mantingut a zero aquest any. Com a alternativa, s’ha ofert l’espai de l’aparcament d’autocaravanes de Domeny, on han estacionat 30 vehicles aquests dies.

Foto: Ajuntament de Girona