Detenen els alcaldes de Verges i Celrà i almenys 9 persones més per desordres públics

Segons la Policia Nacional hi ha una operació oberta per presumptes delictes de “desordres públics” que s'està desenvolupant a Girona i altres poblacions de la demarcació i que no es descarten més detencions.

Segons Salellas els detinguts estan acusats de desordres públics a Girona “ i ha apuntat que no és habitual que es detingui a una persona per aquest delicte. "No estem acostumats a veure-ho, perquè normalment la policia et cita per a comparèixer voluntàriament en el jutjat. S'arregla d'aquesta manera i no anant a detenir-te  al teu domicili", ha afegit Salellas.

Inicialment l’advocat cupaire sospitava que les detencions podien estar relacionades amb alguna acció produïda durant el 6 de desembre passat a Girona, però posteriorment s'ha informat que l'operatiu respon a l'ocupació de les vies de l'AVE durant l'aniversari de l'1-O.

Salellas ha subratllat que el delicte de desordres públics no comporta "a la pràctica" una detenció directa sinó que el jutjat sol citar els investigats. Per això, ha afirmat que són detencions "injustificades i desproporcionades". L'advocat sosté que és una manera de "reprimir" l'independentisme.

A més, Salellas també ha denunciat que primera un agent a la porta de comissaria no el deixava entrar a comissaria si no s'hi adreçava en castellà. "Atempta el plurilingüisme i, en aquest cas també, el dret de defensa", ha lamentat.

Per la seva banda la CUP ha fet una crida a través de les xarxes socials a concentrar-se davant la comissaria de la policia nacional de Girona a les 9 h d'aquest per rebutjar aquestes detencions. 

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas s'ha acostat a la comissaria de la Policia Nacional per demanar explicacions sobre les detencions i que ha pogut entrar a la comissaria ha dit que troba inadmissible l’actuació i que demanaran explicacions sobre les detencions "No tant perquè hi hagi un expedient obert sinó pel motiu. Pel fet que directament se'ls hagi detingut si volien conèixer la seva versió del fets i els volien prendre declaració. La resposta ha estat, al nostre entendre absolutament inacceptable, que ha sigut la decisió del policia instructor. No tenien cap element objectiu que permeti defensar que s'hagin produït aquestes detencions." ha dit Madrenas,  que ha considerat el fet com a “vergonyós” i que cal exigir responsabilitats polítiques.

Segons sembla es tracta d’una operació policial i no dels jutjats. Segons ha confirmat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, les detencions no han estat ordenades per cap jutge, sinó que s'han fet a iniciativa de la brigada d'informació de la Policia Nacional de Girona, arran de la investigació dels fets ocurreguts durant l'aniversari de l'1-O a l'estació de l'AVE de Girona.

Alguns dels detinguts ja han començat a sortir i l’advocada, Montserrat Vinyet ha dit que alguns dels detinguts ja haurien quedat en llibertat i que s'han acollit al dret de no declarar i ha explicat que la Policia Nacional te un atestat, i una denuncia d'ADIF per les quals es va començar investigació i creuen que van ser amb les gravacions de les càmeres que van identificar les persones a qui acusen de desordres públics pel tall de l'AVE.

D'altra banda s'ha organitzat una concentració de rebuig a les detencions d'avui a les 20 hores a la Plaça de l'U d'Octubre de Girona.

Foto: CCMA