Òmnium Gironès centrarà aquest any en la campanya Judici a la Democràcia i en els 80 anys d’exili

Actualment Òmnium Gironès ja té 4.847 socis, mentre que a final del 2017 en tenia 3.450. Durant l’assemblea s’ha presentat el pla de treball per al 2019, un any que estarà marcat pel judici al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de la resta de líders i polítics sobiranistes. Així, la campanya d’Òmnium Judici a la Democràcia que s’ha presentat durant l’assemblea, acusa l’Estat de vulnerar els drets fonamentals i llibertats. Aquesta campanya constarà de concentracions, mobilitzacions, judicis populars arreu del país i parades informatives per explicar tot el que passi al Tribunal Suprem a partir de les properes setmanes, quan comenci el judici. Paral·lelament, continuarà la campanya Som el 80% per posar en valor que la majoria de ciutadans de Catalunya vol una solució política sobre el futur del país, aposta per la defensa de dret i llibertats i rebutja la repressió. 

Aquest any també serà actualitat el 80è aniversari de l’inici de l’exili per part de milers de persones després de la Guerra Civil i Òmnium Gironès vol participar en la recuperació de la memòria històrica d’aquells fets. L’entitat participarà en una jornada a Perpinyà amb el títol La retirada i l’exili, que comptarà amb la presència d’historiadors i testimonis. En aquesta línia, Òmnium ja participa en el cicle de cinema Els crims del franquisme que es pot veure al Cinema Truffaut de Girona fins al 6 de març. Al marge dels actes que es vagin organitzant, l’objectiu és buscar un eix connector entre els exiliats de fa 80 anys, els exiliats després dels fets d’octubre de 2017 i les persones que s’han exiliat del seu país i han vingut a Catalunya a buscar seguretat.  

L'entitat també continuarà aquest 2019 amb els programes de cohesió a través de la cultura catalana com l’Arrelarreu, on alumnes de secundària de diferents nacionalitats expliquen de manera teatralitzada contes a les biblioteques públiques de Girona i Salt i als centres educatius; la mostra d’audiovisual en català VOC; la Festa del Tió; la Flama del Canigó; l’Estenempoesia o el Frontissa, el festival de rap i hip-hop en català. Per dur a terme el programa previst l’entitat comptarà aquest 2019 amb un pressupost de 55.391 euros.