Girona recupera el pont del Dimoni

Les obres han tingut una durada de dotze mesos i s’han plantejat arquitectònicament com a unió de tecnologia moderna, tecnologia tradicional i tecnologia medieval. L’objectiu ha estat edificar el pont mitjançant la reconstrucció de dos arcs laterals fets amb estreps de formigó, les dovelles del segle XIV i la paret de maçoneria tradicional, mantenint la imatge original. Per a l’accés al pont, s’han construït dues rampes ubicades en cadascun dels costats de la passera, a banda i banda del carrer del riu Güell.    

Un element singular del nou pont és precisament el fet que s’han recuperat les dovelles de carreus de pedra del segle XIV per a la nova estructura i perquè tornin a fer la seva funció original: formar un arc de pedra estructural. En total s’han fet servir un centenar de dovelles que formaven els dos arcs del pont per reconstruir un 70% del que era el pont original. La resta, a banda i banda de l’arc, s’ha substituït per estreps de formigó.

El pont del Dimoni original es va desmuntar el 1968 i estava ubicat en un lloc diferent del que ara s’ha reconstruït, concretament en l’extrem oest de l’actual plataforma que serveix de cruïlla entre el passeig d’Olot, el carrer del riu Güell i el carrer de la Mare de Déu de la Salut. El pont original es va utilitzar des de l’època medieval fins el s. XIX com el pas mes segur que travessava el riu Güell.

Les obres van començar fa un any, el març del 2018, i les ha portat a terme l’empresa Salvador Serra SA per un import de 408.012 euros, IVA inclòs.

Per la seva banda, Ciutadans  ha denunciat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, davant la junta electoral de zona per la "inauguració encoberta" del Pont del Dimoni d'aquest dijous.

El partit considera que la llei orgànica de règim electoral general (LOREG) és "molt clara" quan a l'article 50 subratlla que, en període electoral, "queda prohibit qualsevol acte d'inauguració d'obres o serveis públics o projectes, sigui quina sigui la denominació utilitzada". La portaveu de Cs a l'ajuntament, Míriam Pujola, sosté que Madrenas "s'ha tornat a saltar les lleis per fer la inauguració". Fonts del govern municipal afirmen que no s'ha fet cap inauguració i que la llei no impedeix posar en servei unes obres.

La portaveu de Cs exposa que la inauguració del Pont del Dimoni "no figurava en l'agenda dels regidors ni en la del govern municipal" però, tot i això, apunta que ha estat un acte del qual "s'ha fet difusió pública" i que ha comptat amb l'assistència de l'alcaldessa i el regidor "en la seva condició d'autoritats". Per això, Cs considera que el govern capitanejat per Marta Madrenas "s'ha tornat a saltar les lleis per fer la inauguració".

Fonts del govern municipal subratllen que no ha estat una inauguració i que, de fet, les obres encara no estan acabades.

Foto: Ajuntament de Girona