Òmnium Gironès crea un joc que ensenya els infants a detectar i actuar quan es vulneren els seus drets

Òmnium Gironès ha ideat, dissenyat i produït un joc sobre els drets dels infants que té per objectiu promoure la cohesió i l’educació en llibertat dels més petits a partir d’un major coneixement i responsabilitat sobre els seus drets i també els seus deures. El joc “Vigilant dels drets de l’infant” consisteix en buscar una ciutat al món que protegeixi els infants respectant tots els seus drets. El que no saben els jugadors és que aquesta ciutat no existeix i que l’hauran de construir entre tots. La idea és que mentre juguen, i a partir de situacions quotidianes, els més petits aprenguin a detectar situacions d'incompliment dels seus drets i que aprenguin a combatre- les. En resum, que aprenguin a conèixer els drets dels infants, a detectar les situacions en les quals es vulneren i a actuar davant aquestes vulneracions convertint-se en defensors dels seus drets.

Aquest recurs educatiu s’afegirà a l’oferta que Òmnium Gironès ofereix als centres educatius a través de La Caseta Serveis Educatius de l’Ajuntament de Girona i la seva cessió la gestionarà el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat de la Coordinadora d'ONG Solidàries (CeDRe). El joc ha estat ideat per Victòria Saget, mestra i membre de la junta d’Òmnium Gironès, i il·lustrat per Pau Morales.

A través dels Serveis Educatius de l’Ajuntament de Girona, Òmnium Gironès ja ofereix diferents recursos com Arrelarreu Contes, on alumnes de secundària de diferents nacionalitats expliquen contes a les biblioteques públiques; el Premi Sambori, de narrativa escolar; Estenem poesia, on els alumnes trien o escriuen poesies que pengen al carrer per Sant Jordi; Materials de Pere Quart, uns daus amb fragments de “Tirallonga de poesia” per treballar la poesia; i activitats al voltant de Sant Joan i la festa del foc.

Pel que fa a la dinàmica concreta del joc “Vigilant dels drets de l’infant”, els cinc jugadors o cinc equips, un per a cada continent, surten del seu lloc d’origen i es troben per buscar junts una ciutat que protegeixi els infants. Com que aquesta ciutat no existeix, l’hauran d’anar construïnt i pel camí trobaran paranys, dificultats, enigmes que hauran de resoldre. Per exemple, segons la casella on vagin a parar trobaran cartes amb informació sobre els drets dels infants o dies internacionals i personatges relacionats amb els drets dels infants. També hi ha cartes amb preguntes sobre situacions quotidianes que han de contestar segons els drets dels infants, com per exemple: “El pare d’en Biel li canvia els bolquers perquè la mare treballa, però creu que això és cosa de dones? V o F.”

Els jugadors també trobaran l’ajuda del vigilant que els protegirà i els ajudarà a avançar. Mentre construeixen la ciutat hauran de construir també cinc vigilants, un per cada continent, que vetllaran perquè es respectin sempre aquests drets. Un cop construïda la ciutat i els vigilants tots els jugadors es converteixen en vigilants d’aquests drets. Per acreditar-ho es lliura una xapa a cada jugador que ha finalitzat la partida amb la imatge del “Vigilant dels Drets de l’Infant”. Quan s’ha acabat de construir la ciutat es lliura a tots els jugadors un full amb els Drets i Deures de l’Infant. És un joc cooperatiu, per tant no té un guanyador únic, sinó que tots guanyen si es respecten els drets dels infants.

Foto: Òmnium Gironès