Ser.Gi atén més de 2.000 famílies amb problemes d'habitatge

La Fundació Ser.Gi va atendre l'any passat 2.012 famílies amb problemes d'habitatge, una xifra que representa un 33% més de les ateses que l'any anterior. L'entitat privada sense ànim de lucre ha constatat que creixen progressivament les famílies que no poden fer front al pagament dels préstecs hipotecaris o lloguers i que ja no es tracten només de sectors vulnerables sinó que la problemàtica s'ha estès a altres classes socials.

En matèria d'habitatge, durant l'any passat es van fer accions a vuit poblacions de la demarcació i el seguiment de 145 pisos on residien famílies en risc d'exclusió social segons les dades de la memòria del 2018 de l'entitat que durant l'any passat va atendre més de 8.000 persones de 28 poblacions gironines a través de catorze projectes socials. 

Ha crescut el nombre de famílies gironines que no poden accedir a un habitatge digne o que tenen problemes per mantenir la llar al no poder fer front al pagament de l'hipoteca o lloguer. Ho constata la memòria de la Fundació Ser.Gi. En xifres globals de persones ateses en aquestes unitats familiars, l'any passat es va arribar a 4.967 persones mentre que el 2017 havien estat 3.808.

D'altra banda, també es van fer un seguiment a 145 pisos amb famílies en risc d'exclusió social mentre que el 2017 havien estat 253. Aquesta davallada es deu al fet que a partir del setembre del 2018, la fundació Ser.Gi va deixar de gestionar la borsa d'habitatge social de Girona perquè el consistori va assumir-ho amb la contractació d'una persona.

Durant l'any passat van gestionar 246 habitatges de propietaris per a ús social, vint més que el 2017. La majoria són habitatges on hi viuen famílies però també hi ha alguns casos d'ús compartit de persones que no tenen parentiu.

Des de l'entitat alerten que les conseqüències de la crisi no s'han revertit i fins i tot han detectat que els problemes amb l'habitatge afecten altres classes socials i no només les més vulnerables. Denuncien, a més, que l'administració "no té un dispositiu útil per donar resposta a la demanda de lloguer social" i que les meses d'emergència estan "col·lapsades" i no responen amb l'agilitat necessària en aquests casos. Això ha portat que algunes famílies acabin ocupant habitatges de forma irregular davant una situació d'emergència habitacional.

Davant aquesta situació, reclamen proveir les borses socials amb habitatges buits que pertanyen a entitats bancàries i privats a preus assequibles i alerten que el "boom" dels pisos turístics contribueixen "de manera directa a la inflació de rendes de lloguer i processos de gentrificació".