Tal dia com avui del 1960 es recupera la tradició del tarlà de Girona

El Tarlà de l'Argenteria és una de les figures més típiques de Girona, un ninot que, penjat de banda a banda del carrer de l'Argenteria, fa giravoltes durant determinats dies de l'any.

Es tracta d'un ninot amb el cap de fusta i el cos de roba, farcit amb serradures. Actualment, el Tarlà més antic conservat, es troba al Museu d'Història de Girona. Les seves vestimentes han canviat durant el pas dels anys, darrerament, i des de fa molt temps, va guarnit com una mena de joglar, amb esquellerincs a les puntes del barret. Té uns braços rígids, articulats per l'espatlla, i les mans estan fixades en una barra (abans de fusta, ara de ferro) que es pot fer girar mitjançant una maneta que actua des d'un dels balcons on reposa la barra.

Abans la figura d’aquest personatge, actuava durant les festes de l'Argenteria, als voltants del 28 d'agost, dia de Sant Agustí, patró del carrer. Darrerament, les festes de Sant Agustí ja no se celebren gairebé, i per conservar la tradició es penja durant les festes de primavera de la Rambla i l'Argenteria.

Foto: DdG.