Sant Julià de Ramis convoca a tots els ajuntaments gironins o del Gironès afectats per l’expropiació de la moneda republicana

La reunió se celebrarà el pròxim dimecres 9 d’octubre, a les 7 de la tarda a la Sala de Plens de l’Ajuntament amb la presència de l’advocat Francesc Quintana i l’historiador Narcís Castells. Segons ha explicat a Ràdio Sarrià l’alcalde, Marc Puigtió “s’ha convocat a tots els ajuntaments  que tenen localitzada la seva documentació”,  i que “serà el primer pas per crear aquesta demanda conjunta”.  

Entre els ajuntaments del Gironès convocats hi ha Celrà, Bordils, Porqueres i Cornellà del Terri entre altres. 

Recordem que Sant Julià va ser el primer ajuntament de l’estat a reclamar al Govern central els diners confiscats pel franquisme. Consistori i 134  veïns del municipi van ser obligats l'any 1939 a lliurar al Banc d’Espanya quantitats que sumaven més de 800.000 pessetes, i que en l'actualitat tindrien un valor, segons un estudi, superior als 11.5 milions d'euros. · 

En el seu moment, abans que l’ajuntament iniciés els tràmits, un grup de particulars ja van fer una petició similar i van recórrer als tribunals però el 2017 una sentència va desestimar la demanda al·legant que el cas havia prescrit. 

L’agost de l’any 1938, el règim franquista va decretar que els diners emesos per la República a partir del cop d’estat del 18 de juliol del 36 eren il·legals. “El franquisme va fer invalidar i anul·lar el que ells anomenaven “el dinero rojo” o “dinero del enemigo” segons l’historiador, Narcís Castells. Les Administracions i particulars van haver d’entregar els diners republicans. Els ajuntaments van ser els encarregats de realitzar la confiscació i per això fa que hi hagin rebuts dels diners consignats. 

Foto: Ràdio Sarrià