L'ajuntament de Sant Julià vol rememorar la fita de l'1-O preguntant al poble sobre un tema local

Commemorar l'1 d'octubre amb una votació, és la iniciativa que ha escollit l'ajuntament de Sant Julià de Ramis i Medinyà per recordar i homenatjar totes les persones que el 2017 van defensar les urnes del poble, a pesar de les càrregues policials que van deixar més d'un centenar de veïns ferits. Així, cada any, el consistori organitzarà una consulta on es preguntarà als ciutadans sobre alguna temàtica local. Per exemple, aquest any, es consultarà si es vol canviar la festivitat local del 25 de juliol per l'1 d'octubre.

"L'1 d'octubre tots els veïns, pensessin com pensessin, van sortir al carrer per defensar el seu dret a votar. Molts van rebre garrotades de la policia, i el millor homenatge que podem fer a la gran fita que vam aconseguir plegats és commemorar-ho cada any amb una votació diferent" ha destacat l'alcalde, Marc Puigtió.

No obstant això, Puigtió ha reconegut que no hi ha una legislació que empari la votació. "El govern espanyol va prohibir qualsevol mena de consulta i no tenim reglament de participació i no dóna temps d'aprovar-lo abans de l'efemèride" ha assenyalat. De totes maneres, l'alcalde ha indicat que malgrat no sigui vinculant, el ple de l'ajuntament aprovarà la decisió que prenguin els ciutadans. "Si volen canviar el dia festiu, ho aprovarem. I si volen mantenir el dia 25, així ho farem" s'ha compromès.

L'ajuntament de Sant Julià de Ramis enviarà aquesta setmana una carta a tots els veïns i veïnes per informar-los de la votació que es celebrarà el pròxim 1 d'octubre al pavelló municipal de Sant Julià de Ramis i el local social de Medinyà. Es podrà dipositar el vot entre les 9 del matí i les 8 del vespre. Per participar-hi, només caldrà estar empadronat, tenir un mínim de 16 anys i presentar el DNI (certificat empadronament)

"L'1 d'octubre el vam fer possible entre tots i totes. I per sobre de qualsevol ideologia o plantejament polític, va ser una reivindicació col·lectiva del dret a decidir el nostre futur com a poble. Més d'un centenar de veïns van acabar ferits per culpa de les càrregues de la Guàrdia Civil, i molts han quedat marcats per aquesta actuació policial i pels fets que es van viure aquell dia. I la millor manera d'agrair a tothom el seu esforç, valentia i determinació és tornant a posar les urnes perquè tots els veïns i veïnes puguin decidir sobre temes importants pel poble”, ha subratllat l’alcalde, Marc Puigtió