Naturalistes de Girona extreuen multitud d'algues invasores de l'Onyar

Voluntaris i membres de l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) han participat aquest passat dissabte en una nova jornada del denominat projecte «Rius», aquesta, és una iniciativa de l'Associació Hàbitats que vol estimular la participació activa de la societat en la conservació dels rius i que serveix per avaluar l'estat de la fauna i flora de l'Onyar en el tram que passa per Girona i han aprofitat per treure grans quantitats d'una alga invasora que rep el nom de “Ludwigia peploides”. Aquesta planta, provoca la reducció de l'oxigen allà on creix i ofega la vegetació natural. Aquesta alga ha arribat als rius gironins, probablement, procedent dels aquaris domèstics. Una de les poques maneres de combatre-hi és amb l'extracció manual i s'ha d'anar fent consecutivament per anar-ne reduint la seva presència. Si queda un petit branquilló o una petita fulla pot anar riu avall i tornar a colonitzar i seguir expandint-se, segons ha explicat un dels membres de l'entitat naturalista, Adrià Compte.
En molt pocs minuts, els activistes han omplert tres bosses d'escombraries de tamany industrial. Els voluntaris també han aprofitat la baixada al riu, per extreure moltes deixalles en tractar-se d'un tram fluvial enmig d'una ciutat, amb ponts molt transitats per vianants. Els membres de l'entitat han trobat objectes com palletes de plàstic, culleres de menjar gelats, pals de remenar cafès i objectes que provenen de depuradores com compreses i tovalloletes higièniques que la gent segueix llançant al lavabo, malgrat les múltiples campanyes perquè no es llencin a les escombraries.
L'objectiu de la jornada, a més de recollir dades de l'estat ecològic de l'Onyar, per al projecte “Rius”, era sensibilitzar de la importància dels rius i la necessitat de tenir-ne cura. Adrià compte va destacar que volen que la gent els vegi i pregunti què fan i perquè.