Es desestima el projecte inicial de la línia d’alta tensió per unir la subestació de Juià amb la MAT

El polèmic projecte que va provocar l’oposició dels municipis afectats i la creació de la Plataforma Salvem la Llera del Ter, ha estat desestimat per Red Eléctrica de España que ara treballa en la proposta que han presentat els alcaldes de Sant Julià de Ramis, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Juià. L’anunci del desistiment del primer projecte presentat el 2016, es va fer públic ahir al BOE, però els alcaldes dels consistoris implicats en van ser informats fa uns dies pel Departament d’Empresa i Coneixement. Que es desestimi un traçat que no agradava a ningú ha estat valorat molt positivament pels alcaldes, que ara estan a l’expectativa del nou projecte que es pugui presentar. Segons va informar ahir Red Eléctrica, el projecte de la línia de 220 kV continua endavant i que ara cal esperar que surti la nova planificació del govern espanyol. 

Algunes fonts també indiquen que ni el projecte replantejat ni cap altra actuació s’acabaran executant. El projecte que ara Red Eléctrica (REE) ha desestimat es remunta a l’any 2016 i incloïa una línia aèria de transport d’energia elèctrica, de 220 kV entre la subestació de Juià i la de la Farga, afectant els termes municipals de Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis. Va ser un projecte que tan bon punt es va conèixer va provocar l’oposició dels municipis afectats. Per la seva banda l’alcalde de St Julià de Ramis Marc Puigtió, explicava que han d’escoltar i valorar les alternatives que tinguin i va apuntar que ara cal veure quines propostes els farà la companyia elèctrica. L’alcaldessa de Cervià de Ter, Roser Estañol, valorava ahir molt positivament que s’hagués desestimat aquesta primera proposta, que feia que la línia passés molt a prop del municipi.  

Dani Cornellà ’alcalde de Celrà, també va destacar el fet que s’hagi aturat un projecte del qual, va dir, “ni en veiem la necessitat ni enteníem que destrossés el territori”. l’alcaldessa de Bordils Montse Pou, per la seva part, en referència a la comunicació oficial que van rebre dijous passat abans que es publiqués al BOE sobre que es desestimava el projecte del 2016. En aquest municipi de la llera del Ter també s’havien oposat a aquest projecte i van presentar diferents propostes perquè s’incorporessin en un replantejament del projecte. Finalment, l’alcalde, de Juià Carles Pagès, va explicar que actualment estan recopilant informació sobre com està el projecte i que, personalment, ell és més partidari de l’ús de les energies renovables.

Foto: Quim Puig