En marxa el pla de fred de la ciutat de Girona

Avui dilluns es posa en marxa el pla de fred de Girona. Això significa que el mateix dia al vespre s’obriran per segon any les instal·lacions de l’antiga UNED per oferir allotjament nocturn a totes aquelles persones que dormen al carrer a la ciutat i que, especialment per les condicions climatològiques d’aquesta època de l’any, es troben en situació de molta vulnerabilitat. Està previst que aquest equipament estigui obert fins al 31 de març del 2020.

Tal com ha explicat la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, “aquest és un recurs sense cap exigència, només el respecte i la bona convivència, i neix amb l’única voluntat de poder arribar a aquelles persones que no es volen o no poden acollir-se a altres recursos però que en aquests mesos de fred de l’any necessiten un cobert on poder dormir en condicions”. ha subratllat Pi.

 Al centre de la UNED hi haurà cinquanta places cada nit i l’horari d’entrada serà entre les 21 i les 22 h. Per poder-hi accedir caldrà tenir un tiquet que es donarà des de l’espai de “Trobades amb sostre”, tot i que també es podrà anar directament a l’equipament de l’antiga UNED a demanar el servei. A l’espai no se servirà ni sopar ni esmorzar ni hi haurà servei de dutxes. La majoria de les persones usuàries d’aquest servei ja fa àpats a “La Sopa” o per mitjà del repartiment diari de menjar que fan diverses entitats de la ciutat. A més, l’esmorzar el podran fer al local de les “Trobades amb sostre” de Pedret. Les persones responsables de garantir la convivència de l’espai seran, un any més, voluntaris amb experiència de carrer, que han fet un seguiment social a la Sopa i la majoria dels quals participen en l’espai de les “Trobades amb sostre”. A més, la gestió es farà també amb dos responsables del torn de nit del Centre d’Acolliment i Serveis Socials “La Sopa” i un vigilant de seguretat que hi seran de les 21 a les 23 h per poder fer l’acollida i assignar els llits juntament amb l’equip de dos voluntaris diaris, que faran la vigilància des de les 23 h fins a les 8 h.

 Una de les novetats d’aquest any és que les persones voluntàries que faran part de la gestió del centre han rebut una formació a càrrec de professionals de La Sopa en col·laboració amb l’entitat ATART. En aquest treball previ s’han tractat temes com què vol dir ser voluntari; els límits, drets i deures dels voluntari; els conceptes bàsics sobre malalties mentals i addiccions;  el treball en equip, cohesió i resolució de conflictes; el perfil de les persones que s’atendran o les característiques del recurs, entre altres.

Foto: Ajuntament de Girona