Girona vol que la nova ordenança municipal de tinença d’animals de la ciutat, entri en vigor a l’estiu

Està previst que el text es debati i s’aprovi inicialment en el Ple municipal ordinari que tindrà lloc avui dilluns i que, a partir de llavors, comptin els terminis d’informació pública per presentar al·legacions i resoldre-les, si s’escau, fins a la seva aprovació definitiva. Des del consistori asseguren que es vol garantir que els propietaris i propietàries d’animals puguin treure’ls a passeig en espais adequats i, per això, l’ordenança inclou un apartat on es parla dels espais d’esbarjo per a gossos i dels itineraris canins recomanats.

Pel que fa al primer tipus, el nou text recull que aquestes zones poden ser tancades o no i la voluntat municipal és que es tracti d’espais amplis, amb instal·lacions per al joc dels animals i per a la relació de les persones propietàries. El regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés ha destacat que la voluntat municipal és ampliar el nombre d’aquests espais a la ciutat, i incrementar també els itineraris on es puguin portar els gossos deslligats. A més, l’ordenança regula els espais on es poden passejar els animals lligats a la ciutat. De forma genèrica es permet accedir amb gossos a totes les places i zones de sauló o pavimentades, excepte si hi ha jocs infantils, parcs de salut o esportius, i, en canvi, es prohibeix la presència de gossos a les zones verdes enjardinades. Un altre dels elements destacats de la nova ordenança fa referència a les esterilitzacions, que caldrà garantir en qualsevol transacció d’animals i que caldrà acreditar en els casos de gossos potencialment perillosos. 

La nova ordenança incorpora també la regulació del control de les colònies de gats al carrer per evitar sobrepoblacions i garantir la salut dels animals, així com també es preveu la regulació de les autoritzacions per a les persones alimentadores. Una altra novetat afecta a les sancions, ja que l’ordenança recull la possibilitat de reduir-ne l’import quan la persona infractora reconegui la seva responsabilitat i efectuï el pagament voluntari anticipat, en condicions similars a les que ja s’apliquen a les sancions de trànsit.

Imatge: Timeout.cat