El 54% de les persones ateses per Creu Roja no saben el que és el bo social i el 90% desconeix la tarifa regulada PVPC. Aquesta és una de les principals conclusions de l'últim Butlletí sobre la Vulnerabilitat Social de la Creu Roja, denominat 'La Vulnerabilitat associada a l'àmbit de l'habitatge i pobresa energètica en la població atesa per Creu Roja'.

Segons aquest estudi, prop del 60% de les persones ateses per Creu Roja a tot l’estat han d'escollir pagar les despeses bàsiques, com portar una alimentació adequada, o escalfar les seves llars. El 77% de les persones reconeixen que tenen dificultats per arribar a final de mes i el 37% afirma que té fred a la seva llar durant l'hivern. "Des de la Creu Roja ajudem a les famílies més vulnerables perquè puguin adequar el consum d'energia de casa seva. També els vam lliurar kits d'eficiència energètica perquè puguin estalviar en la factura i en situacions extremes, els donem suport amb el pagament de rebuts per evitar talls en el subministrament " segons Pau Navajo, director estatal de Formació i Medi Ambient de Creu Roja.

Els equips de Creu Roja a la província de Girona van realitzar el 2018 una àmplia tasca contra la pobresa energètica amb l'entrega d'ajudes econòmiques pel pagament de rebuts d'aigua, llum i gas a més de 80 famílies vulnerables pel valor de 9.000 €.

A la vegada, 290 famílies vulnerables van participar en els tallers d'assessorament i informació per la millora de l'eficiència energètica de les seves llars el 2018. Per exemple, analitzar la factura que per ajustar la potència contractada, la tarifa més adequada o amb informació per sol·licitar ajudes socials, el bo social. De manera complementària, Creu Roja va entregar gratuïtament 290 kits d'eficiència energètica a famílies vulnerables el 2018. Aquests kits inclouen bombetes de baix consum, gomes per les portes i finestres, regletes elèctriques entre altre que permeten millorar d'una forma senzilla l'ús de l'energia en el seu domicili.

Per aquest 2019, la Creu Roja vol arribar a ajudar més de 440 famílies, destinant prop de 53.000 €, per fer front a la pobresa energètica, amb mesures com els tallers d’estalvi energètic, assessoraments, entrega de kits o en casos greus, reparacions puntuals per millorar l’eficiència energètica. 

Foto: Creu Roja