En el mural hi apareixen representats el rei, Pedro Sánchez, Albert Rivera, Pablo Casado i Santiago Abascal a cavall sota el títol 'La Manada'. Segons l'autor de l'obra, Quim Domene,  "representa el mite del 'macho ibérico' i la fatxenderia d'una rància classe política que es resisteix a desaparèixer". L'espai on està penjat és un espai que l'Ajuntament d'Olot va cedir ara fa més d'un any al col·lectiu de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa. Cada mes conviden a un artista perquè reinterpreti 'La Càrrega' (també coneguda com a Barcelona 1902) de Ramon Casas.

El PPC ha demanat la retirada de l'obra, que considera "una falta de respecte inadmissible al rei i als líders polítics". L'autor en la seva proposta ha volgut vincular la situació política a Catalunya amb el 8M.

Com cada mes des de fa un any, un artista ha reinterpretat l'obra "La càrrega", de Ramon Casas, en clau d'actualitat. L'obra de Domene ha multiplicat per cinc el guàrdia civil a cavall que presideix l'escena pintada per Casas, amb els rostres de Felip VI, en el centre, flanquejat per Albert Rivera i Pablo Casado a l'esquerra i Pedro Sánchez i Santiago Abascal a la dreta. Per sobre dels cincs genets, hi ha un rètol de neó -violeta, únic color sobre una peça en blanc i negre- en què es llegeix, en majúscules, "La Manada", precedit del text "155 presenta". Als peus dels cavalls, l'escultura "El desconsol", de Josep Llimona, que presideix els jardins davant del Parlament. 

El mural ha generat el rebuig del Partit Popular -que no té cap regidor a l'Ajuntament d'Olot. Els populars han mostrat "malestar i indignació" i n'han demanat la retirada perquè la consideren "ofensiva" i una "falta de respecte inadmissible al rei i als líders polítics" . 

L'artista, en un escrit, ha explicat que la seva versió de "La càrrega" de Casas "representa el mite del mascle ibèric i la fatxenderia d'una rància classe política que es resisteix a desaparèixer". I explica per què hi contraposa "El desconsol". "Catalunya, en femení, està representada per la geografia corporal d'una de les imatges més representatives d'aquest país maltractat."

L'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa, promotora de la iniciativa, també defensa l'obra amb l'argument que és una mostra de l'exercici del dret a la llibertat d'expressió, que considera que és "precisament el que en aquests moments és jutjat a Madrid".

L'obra de Quim Domene que des d'aquesta setmana presideix la façana de l'Ajuntament d'Olot és la més recent d'una sèrie iniciada ara fa un any, el març de 2018, a partir d'una idea de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa. Des d'aleshores, aquest col·lectiu, integrat per 35 persones, proposa cada mes un mural que s'exposa a la façana de l'ajuntament d'Olot.

La iniciativa s'anomena "Sobrecàrrega" i consisteix a fer una reinterpretació de la cèlebre obra "La càrrega", de Ramon Casas, que s'exhibeix al Museu de la Garrotxa, a Olot. La idea va néixer arran de l'empresonament d'encausats pel procés, i amb el propòsit de perdurar tant de temps com hi hagi presos.

Alguna de les "sobrecàrregues" que s'han presentat fins ara ja han generat polèmica. És el cas de l'obra presentada el mes de setembre, de Jaume Bach, que posava una gran bandera vermella amb el logo del PSC a la mà de l'agent de la Guàrdia Civil a cavall que presideix l'escena, ara quintuplicat per Domene. Aleshores el Partit dels Socialistes de Catalunya es va queixar, però no va demanar la retirada de l'obra i ara el PSC d'Olot s'ha mostrat contrari al mural de 'La Manada' que ha penjat en una façana de l'edifici de l'Ajuntament d'Olot. Consideren que aquesta obra "posa en risc la convivència a la ciutat" i lamenten que l'alcalde de la capital garrotxina no comparteixi aquest punt de vista. A més, el grup municipal creu que l'obra "barreja la causa independentista amb la violació d'una dona" i això vol dir que "s'està insultant a la ciutadania pensi com pensi".  L'alcalde d'Olot ha avançat que l'obra s'emmarca dins de la llibertat d'expressió.

Foto: ACN