La Generalitat estudiarà si pot ser més "estricta" amb la paperera de Sarrià de Ter i assessorarà a l'Ajuntament de Sarrià de Ter per revisar el nou pla que ha presentat Hinojosa pel que fa als sorolls.

La problemàtica de sorolls i males olors que genera la paperera s’ha tractat aquest dilluns en una nova reunió a la seu de la Generalitat, a Girona. Hi va assistir l’Alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula; el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sarrià, Josep Maria Viladomat; la tècnica de desenvolupament local consistori, Esther Ferrero; la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius; el director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló, i la subdirectora general de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica, Isabel Hernández.

Segons la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat; Mercè Rius, aprofitant que una nova normativa europea obliga a revisar les autoritzacions al sector de les papereres la Generalitat estudiarà si pot ser més “estricta” amb Hinojosa. Segons Rius aquesta pot ser una “oportunitat” per incloure més prescripcions restrictives però ha dit que, ara per ara el tancament cautelar de la paperera no està sobre la taula, sinó que treballen per “resoldre les problemàtiques”. 

Tal com demana l’equip de govern la Generalitat oferirà assessorament tècnic a l’Ajuntament  per comprovar si el pla que va presentar l’empresa és viable o pot ser eficaç i veure també si els terminis són els correctes o es podria demanar que es redueixi el calendari. 

En aquest sentit l’Alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, ha dit que volien “més implicació de la Generalitat, en tots els àmbits i més ajuda jurídica” i que vol que es mirin el pla que ha presentat l’empresa i que els aconsellin, i els diguin si les propostes d’Hinojosa són les adequades i si  es podria reduir el calendari per executar-les. Segons Fajula, depenent del que digui la Generalitat decidiran si l’accepten, perquè els taimings no són els esperaven. 

Hinojosa va presentar el passat 18 d’octubre un pla d’actuacions i un calendari per reduir la problemàtica dels sorolls; unes mesures que, segons els tècnics contractats per l’empresa paperera, podrien fer-se realitat en un període de 15 mesos.

Tal com va anunciar l’equip de govern el 5 d’octubre en una reunió amb els veïns el consistori volia, abans de prendre una decisió, “el ple compromís, la implicació en el cas i l’opinió de la Generalitat”, que és la responsable d’atorgar la llicència ambiental. Pel que fa a la problemàtica d’olors, l’Ajuntament seguirà el mateix procediment d’esperar la presentació del pla de l’empresa i les garanties de la Generalitat, abans de decidir si l’accepta.

Foto: ACN