Comença la fase 1 de la desescalada a bona part del territori català

Les regions sanitàries de la Catalunya Central, Lleida, Girona, l'Alt Penedès i el Garraf passen a la fase 1 aquest dilluns 18 de maig. Barcelona, àrea metropolitana i Baix Montseny es queden a la fase 0 però amb relaxament de mesures.

Aquesta nova fase, i segons informen des del departament d’interior de la Generalitat de Catalunya, permet reunions de fins a deu persones als domicilis i al carrer, sempre que puguin mantenir els 2 metres de distància, i amb les proteccions pertinents de seguretat com dur mascareta. La fase 1 permet també desplaçaments amb el vehicle membres de la mateixa família, o dues fileres màxima al cotxe. També s’hi especifica que dins de la mateixa província o regió sanitària que hagi passat de fase, es podrà anar al municipi del costat per fer-hi activitats socioeconòmiques. Pel que fa a les franges horàries, ara tots els municipis de menys de 10.000 habitants, desapareixen, tot i que el conseller d’interior Miquel Buch demana sentit comú en aquest àmbit.

A banda, pel que fa al sector de la restauració bars i restaurants podran ocupar el 50% de les terrasses. Cal que hi hagi 2 metres entre taula i taula, i també un màxim de 10 persones per taula, entre les quals també hi haurà d'haver la "distància mínima de seguretat interpersonal". Pel que fa als hotels, no tenen límit d'ocupació, però no poden oferir serveis com piscines o gimnasos.

Pel que fa a actes culturals i assistència als llocs de culte, també podran reprendre l'activitat, però omplint només un terç de l'aforament. Pel que fa als sectors agroalimentari i pesquer, podran recuperar les activitats que actualment encara mantenen restriccions i altes mesures de seguretat. En l'àmbit esportiu, reobriran els centres d'alt rendiment i es permetrà l'entrenament en les lligues professionals.

Per la seva banda Narcís Fajula alcalde de Sarrià de Ter, a través de les xarxes socials ha demanat que tot i que entrem en una fase més de relaxament, es compleixin estrictament les mesures i no s’abaixi la guàrdia.