Sánchez, Torra, Torrent, presos, llaç groc entre les noves figures de Caganer.com

L’empresa gironina, amb 26 anys d’experiència, ha donat a conèixer més de quaranta  noves figures que un cop més converteixen personatges famosos del món de la política, artístics o de la ficció, en caganers del pessebre. Figures musicals com Montserrat Caballé i David Bowie o de ciència-ficció com E.T. també han estat inclosos en el catàleg d’enguany.

Després de comptar l’any passat amb les figures dels Jordis, ara també han tingut en compte més presos, com Dolors Bassa, interna des del juliol en el Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres, els usuaris del qual contribueixen en el pintat a mà de les figures; Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Josep Rull. A més, també tenen la seva peça Joan Tardà, Miquel Iceta i altres polítics d’àmbit internacional com la primera ministra britànica Theresa May, el president xinès Xi Jinping i el primer ministre japonès Shinzō Abe.

En l’àmbit musical han volgut dedicar una figura a la cantant lírica Montserrat Caballé, que va morir el mes passat, i al músic britànic David Bowie. D’altra banda, en ficció destaquen els personatges de cinema com Scream, E.T., Jack Sparrow i, seguint la nissaga d’Star Wars, Hans Solo, que acompanyarà el ja existent Chewbacca. Peces de museu com la Mona Lisa o la Venus de Milo també han cridat l’atenció de Caganer.com, que ha ampliat les figures de còmic amb el superheroi Thor, Sirenita, Mike de Monstruos S.A., Lisa i Marge Simpson.

Per aquesta temporada s’han afegit més perfils dedicats al món de les professions, com les de jutge, pintor, jardiner, bomber i agent cívic/a, a més de figures de pessebre com un pescador i una dona que renta.

Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i que reconeix les creacions de l’empresa del Baix Empordà com a figures artesanes “elaborades de forma manual, individual o en petites sèries”.

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-l’hi portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l’any següent.  L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 26 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció.

Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l’objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països, especialment polítics i esportistes. Així és com Caganer.com travessa fronteres i porta la cultura i tradició catalanes a les llars d’arreu del món i durant tot l’any. Entre les figures més venudes, del clàssic caganer amb barretina, dels inicis, han passat a encapçalar el rànquing Carles Puigdemont, Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi.

Caganer.com experimenta una creixent internacionalització any rere any. Des de la seva web distribueix caganers a tot el món i va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online: ja l’any 2000 es van convertir en pioners del comerç en línia. Actualment, i després de més d’un quart de segle elaborant representacions de fang, el catàleg de Caganer.com compta a dia d’avui amb prop de 500 peces. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d’exposicions permanent situada a la seu de l’empresa, al número 11 del carrer Francesc Macià, de Torroella.

La col·lecció de Caganer.com es pot veure a la seva pàgina web www.caganer.com, on també s’ofereix la possibilitat de comprar online les diferents figures o consultar els punts de venda.