Els germans Roca han estat nomenats Acadèmics d'Honor per la Reial Acadèmia Europea de Doctors

Els germans Joan, Josep i Jordi Roca del prestigiós restaurant gironí El Celler de Can Roca han estat nomenats Acadèmics d'Honor per la Reial Acadèmia Europea de Doctors (RAED) en un acte solemne que ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda la seu de Foment del Treball. A l'acte, hi han assistit els seus dos germans, Joan i Josep,  en Jordi Roca ha excusat la seva presència per haver estat pare de matinada.

Els germans han rebut aquesta distinció, davant setanta doctors togats, "per la seva contribució a la cultura, a la innovació, a la creativitat, la seva involucració generosa en la formació de noves generacions i la seva predisposició a difondre l'excel·lència com a manera d'acció en qualsevol camp d'actuació".

En el discurs d'acceptació, que porta per títol genèric "De la Terra a la Lluna", el cuiner Joan Roca ha explicat la feina del restaurant i com han anat gestant el Celler de Can Roca, per la labor del qual els tres germans també han rebut el Premi Nacional de Gastronomia.es principals guies de restaurants i els crítics nacionals i internacionals han reconegut a més la feina del Celler durant els seus més de 30 anys d'existència.

El 1995, van obtenir la primera estrella Michelin, el 2002 la segona i el 25 de novembre del 2009, la tercera. El 2009, la revista anglesa Restaurant Magazín va situar Can Roca com el cinquè dels 50 millors restaurants del món; un any després van pujar a la quarta posició; el 2011 i 2012, a la segona; i el 2013 i 2015 a la primera posició. Des del 2019, ja figuren en el quadre d'honor permanent d'aquesta classificació.

Joan i Josep Roca han anunciat que per a juliol o agost pròxims posaran en marxa Casa Cacau, un projecte d'hotel que també comptarà amb una manufactura de cacau, que obrirà les seves portes al barri vell de Girona, molt a prop de la seva gelateria Rocambolesc. El seu projecte més immediat és l'estrena en la pròxima edició del Festival de Cinema de Màlaga del documental "Destil·lant Escòcia", una pel·lícula en la qual els germans Roca fan una versió de la gastronomia escocesa.

La RAED és una corporació de dret públic de caràcter científic, tècnic i artístic, que té com a objectiu "la investigació, l'estudi, el foment i l'extensió del coneixement en el seu sentit més ampli". Nascuda el 1914, actualment està presidida per Alfredo Rocafort, catedràtic de la Universitat de Barcelona, i entre els seus acadèmics figuren personalitats del món de la ciència, l'economia i de la cultura inclosos 14 premis Nobel i d'altres personalitats internacionals, com l'escriptora i expresidenta de l'Equador Rosalía Arteaga, l'expresident uruguaià Luis Alberto Lacalle, o el cofundador de Metges contra la Guerra Nuclear i Premi Nobel de la Pau Ernesto Kahan.

Foto: EFE