Concentracions multitudinàries en solidaritat amb les 16 persones detingudes aquest dimecres a Girona i contra la repressió

Previous Next

Van detenir dos alcaldes de la CUP, el de Verges i Celrà, i d'altres persones vinculades a col·lectius independentistes. Entre els detinguts hi havia alumnes de la UdG, el fotoperiodista Carles Palacio i un nebot del president de la Generalitat, Quim Torra i l'activista Lluc Huguet, que es van acollir al seu dret a no declarar, com la resta d'arrestats.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre un comunicat on es va desvincular de les detencions deixant clar que eren "policials" i que no havien estat ordenades pel Jutjat tot i que n'estaven al corrent. El que sí que va afirmar és que hi ha una causa, amb un atestat policial per l'ocupació de les vies del TAV durant l'aniversari de l'1-O i una denúncia d'Adif.

En conèixer l'actuació policial, unes dues-centes persones es van concentrar davant la comissaria de la Policia Nacional a Girona per donar suport als detinguts i els grups parlamentaris independentistes com a protesta, van abandonar totes les comissions al Parlament que es van suspendre.

Al vespre la mobilització van començar a la plaça 1 d'octubre de la ciutat convocada per l'AMI on hi havia el conseller de territori i sostenibilitat, Damià Calvet, el president del Parlament, Roger Torrent que va criticar l'intent de l'Estat per "crimininalitzar el moviment independentista, que sempre ha estat pacífic" i va advertir que els catalans "no renunciarem al nostre dret d'exercir l'autodeterminació". L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas va advertir que "no trigarem a veure voluntats d'il·legalitzar partits" i va fer una crida a la unitat del moviment independentista. L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, va assegurar que "si toquen un alcalde, toquen a tots els els veïns que representa" i el president de l'AMI, Josep Maria Cervera, va fer una crida a la unitat per construir una república "després ja decidirem com ha de ser, però ha de servir per protegir els nostres drets" va dir. Tot seguit, la manifestació ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a la UdG, on hi havia una estudiant tancada per evitar la seva detenció. La policia no pot entrar a la UdG sense el permís del rector.

L'acte ha comptat amb la presència dels detinguts, entre els quals hi havia l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i el de Celrà, Dani Cornellà. El rector de la UdG, Quim Salvi, va demanar que les persones "no siguin perseguides no detingudes d'aquesta manera". Els hi va donar suport i va fer una crida a seguir manifestant-se "amb civisme, democràcia i llibertat". A l'acte també hi va assistir la presidenta de l'ANC, Elisenda Palouzié que va fer una crida al Govern i Parlament a posar-se en marxa per aconseguir una república "que garanteixi els drets i les llibertats de tothom" i va advertir que estem mobilitzats i no tenim por". L'ANC demana no cedir a les intimidacions

D'altra banda la Generalitat denunciarà la Policia Nacional per les 16 detencions a Girona. Les troba "inacceptables" i vol aclarir si l'actuació policial va ser constitutiva "d'un delicte de detenció il·legal".

Els Independentistes ho veuen com un gest per intimidar i desmobilitzar la població davant les convocatòries al carrer que es preveu que hi hagi les pròximes setmanes en paral·lel al judici del procés al Tribunal Suprem.