Sarrià de Ter va celebrar ahir dimecres el Ple Ordinari de Gener

Sarrià de Ter va celebrar ahir dimecres el Ple Ordinari de Gener.  La sessió es va desenvolupar amb una mirada posada als possibles efectes del temporal Glòria al municipi. En aquest sentit, l'Alcalde es va veure obligat a suspendre momentàniament el ple per tal d'atendre i coordinar les indicacions de Protecció Cívil, pel possible desbordament del riu Ter.

El primer punt va tractar sobre la proposta d'aprovació de l'inici d'expedient de resolució del contracte adjudicat a AGISSA, i del conveni formalitzat amb l'entitat Girona SA, per la prestació del servei d'abastament d'aigua potable. Es va aprovar per unanimitat, malgrat les observacions del PSC, que va apuntar que és un tema urgent i que cal 'anar per feina' a portar una gestió municipalitzada. Edgar Castellanos (PAS) va comentar que la finalització d’aquest contracte ha de ser el primer pas cap a la municipalització de l’aigua.

El ple també va tractar la modificació del cartipàs municipal, Josep Maria Santiago va deixar les competències de participació i transparència, que ara passaran a estar en mans de la regidora Raquel Sala. Els següents punts van tractar la proposta d’aprovació del Pla de Gestió d’Olors de la Paperera de Sarrià i l’aprovació del Pla d’Acció per a la Dinamització de les Àrees d’Activitat Econòmica. Tots aquests punts es van aprovar per uninimitat malgrat puntualitzacions dels grups de l'oposició, Després de que l'equip de Govern (ERC) exposés i llegís la documentació, Quim Rodriguez (PSC), en referència al Pla de Gestió d'Olors, va argumentar que  el canvi de paradigma ha estat que l’empresa ha posat terminis, i que fruit de la implementació de l’ordenança, les molèsties no siguin tant presents. Edgar Castellanos (PAS) destacar la importància del fet que s’aprovi aquesta moció, però lamenta que arribaran  a l’estiu no havent eradicat les males olors que emet la fàbrica. El grup municipal de JuntsxSarrià, va explicar que des de bon inici ja treballaven en aportar informació rebuda, havent fet molts passos amb aquest tema i va avisar que si al setembre no es compleix la ordenança, cal endurir els nivells legals.

Sobre el Pla d'Acció per la Dinamització de les Àrees d’Activitat Econòmica, tot i els matisos de cada grup, el discurs general va coincidir amb que es tracta d'una bona oportunitat pel municipi, i el portaveu de PAS va posar en valor l'eina del procés participatiu. Pel que fa al conveni urbanístic entre l'Ajuntament de Sarrià de Ter i Dolors Carme Costa, va ser aprovat per unanimitat. Malgrat això, els grups de la oposició van expresar els seus punts de vista. JxSarrià el veu amb bons ulls però apuntava que cal protegir i sectoritzar cada una de les naus del sector i que es fixin tancaments insonors. El regidor del barri del Pla dels Socs, Josep Maria Santiago (ERC) va apuntar que, sobre les mesures que argumentava Farroni (JxSarrià), aprofitaran l’avinentesa per minimitzar les possibles molèsties que puguin sorgir.

A banda, dins dels punts de l’ordre del dia hi constaven diverses mocions presentades; una de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central respecte al president de la Generalitat Quim Torra i l’Eurodiputat Oriol Junqueras. Es va aprovar per 10 vots a favor i les dues abstencions del PSC. Un punt que va generar debat al plenari va ser la moció presentada pel grup municipal del PSC en referència a l’establiment del servei públic i reglament de l’audiovisual de Sarrià de Ter. Quim Rodríguez (PSC) va argumentar la necessitat de reglamentar aquest servei públic, seguint l'exemple d'altres municipis, independentment del tipus de gestió i/o producció que l'emissora acabi tenint. Segons Rodríguez, aquest reglament hauria de tenir la participació de perfils proposats per cada partit polític del plenari i també de l'Associació Cultural Ona Sarrià. Sobre aquest punt, Poble Actiu Sarrià de Ter, que creu encertada la moció, però va exposar la seva voluntat en que l'emissora adopti un esperit públic i local, mostrant així el seu desacord amb la contractació pública d'una empresa productora. També van fer un agraïment als fundadors de l'emissora. Narcís Farroni (JxSarrià) considera que és necessari establir un reglament per l'emissora municipal, amb qualsevol model de gestió existent i va mencionar models d'altres municipis. Tots els partits de la oposició van mostrar la seva preocupació per la situació de la treballadora municipal de la ràdio - apartada temporalment de les seves funcions- , i en van demanar una solució el més aviat possible. 

L'equip de govern va defensar que durant els últims anys s'ha apostat per millorar el servei de la ràdio municipal. De fet, a partir d'un estudi de l'any 2017 al Campus de Comunicació de la UDG, es van teixir diferents línies d'actuació que s'han anat duen a terme. Josep Maria Santiago va exposar que l'empresa que actualment produeix la programació de la ràdio, ho fa perquè va guanyar un concurs públic, amb el corresponent plec de clàusules i similar al model que s'està duent a terme en d'altres  municipis. El regidor, també va destacar que si bé s'ha valorat en diferents ocasions la creació d'un reglament, a part de que la llei no ho obliga, les despeses de contractació que això suposaria són massa elevades i que s'ha donat prioritat en altres àmbits d'actuació municipal més necessaris. També va afirmar que en cap moment s'ha negat la participació de l'entitat Ona Sarrià a l'emissora, ni per part de l'Ajuntament ni per part de l'empresa productora. Sobre els col·laboradors que han decidit suspendre la seva participació a la ràdio, va justificar que no són tots i que la programació ha continuat.

Els socialistes també van presentar una moció referent a la dinamització del consell escolar municipal de Sarrià de Ter. Van expressar la necessitat de fer reunions als centres educatius i de que es faci una comissió de planificació. JxSarrià, van mostrar que d'entrada, veien el punt amb bons ulls però que el seu vot seria una abstenció. Per altra banda, Poble Actiu, van manifestar punts d'encontre amb la moció, però no veien amb bons ulls que aquesta moció sortís d’un dels grups de l’oposició. Al mateix temps, van posar en dubte que els reglaments dels consells participatius anteriors s’hagin complert. En aquest sentit, l'equip de govern va explicar que es va presentar l'esborrany del Pla Estratègic d'Acció, per dinamitzar el poble, i destaca que caldrà haver passat per ple per poder accedir a una subvenció de la Diputació i també, sotmetre'l a debat amb tots els partits. Una altra moció que es va tractar ahir al ple va ser de la instal·lació de llambordins o plaques en record a les veïnes i veïns de Sarrià deportades als camps de concentració nazis. Aquesta moció la presentaven els grups municipals: ERC-AM, JxSarrià i Poble Actiu Sarrià de Ter (PAS) i va ser aprovada per unanimitat.  

A l’últim punt del torn obert de paraules, JxSarria van mostra la seva disposició al municipi per fer front al temporal Gloria i van puntualitzar la demanda de recuperar la música durant la Cavalcada de Reis. El PSC va fer referència als estudis acústics d’Auladell i Agroport i els membres del Poble Actiu, vàren reafirmar la participació de totes les entitats en temes que tinguin a veure al municipi, posant d’exemple la cavalcada de reis i la seva amenització musical.

El ple va acabar finalment amb un torn de preguntes i peticions dels assistents a la sessió plenària, fent referència alguns dels punts que tractava el ple. La problemàtica de la paperera Hinojosa i la ràdio municipal van ser els temes principals. El president de l'Associació Cultural Ona Sarrià va mostrar el seu desacord amb el model actual de l'emissora municipal i ho va deixar per escrit a través d'un manifest lliurat a cada regidor, abans de començar el ple. 

El Ple no va comptar amb la incorporació del nou regidor de Ciutadans. L'Alcalde, Narcís Fajula va afirmar que per qüestions administratives i burocràtiques encara no havia pogut ser investit regidor. Per contra, el grup municipal de Ciutadans, en un comunicat a xarxes ha afirmat que l'Ajuntament no ha tramitat l'acta a la JEC i que emprendran accions legals.

 

Foto: Ràdio Sarrià.