Els ajuntaments de Girona i Sarrià de Ter retiraran dilluns vinent les àligues franquistes del pont de l’Aigua

Sarrià de Ter havia sol·licitat a Girona la retirada conjunta d'aquests símbols franquistes del pont de l'Aigua, un pont que van aixecar els presos republicans durant la dictadura. Els ajuntaments s'havien posat d'acord i des del gener que esperaven rebre l’autorització, un tràmit que s'ha allargat fins ara per l'aplicació del 155 a la Generalitat.

Cadascú s’ocuparà dels dos escuts franquistes que hi ha al seu terme municipal. L’actuació es farà en dues fases, la primera es farà dilluns que serà quan es trauran els escuts franquistes, i en la segona, es remolinaran i es pintaran les zones del pont afectades. El pressupost per retirar les àligues és d’uns 1.000 euros.  Mentre duri l’operació caldrà tancar un dels dos sentits de trànsit i fer pas alternatiu de vehicles al pont.

Segons l'Alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, després d'insistir a l'Ajuntament de Girona com a responsable d'un tram del pont i de l'autorització de la Generalitat "al final ens hem pogut posar d'acord, per treure aquests quatre elements". Fajula celebra que es puguin "retirar de manera definitiva aquests quatre elements que recordaven l'època feixista ", segons apunta Fajula

Pel que fa al regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l’ajuntament de Girona, Narcís Sastre, ha dit que els escuts s’arrancaran i es destruiran, un cop descartada la possibilitat de guardar-los com a peça de museu. Sastre ha assegurat que “Tothom que hem consultat, inclòs Patrimoni de la Generalitat, ens ha dit que no tenen cap valor patrimonial. I ja n’hi ha d’exposats en altres llocs. No té cap sentit conservar-los”, apunta Sastre.

Girona ja va aprovar per unanimitat el juliol de l’any passat una moció presentada per la CUP-Crida per Girona i l’Assemblea de Joves del Gironès contra la presència de símbols franquistes a la ciutat.