Girona recordarà avui i demà dijous amb diferents actes el primer aniversari dels fets del 20 de setembre

Òmnium Gironès ha programat avui a les 20 h a la plaça Pere Calders de Can Gibert del Pla la projecció del documental “20-S”, produït per Mediapro i dirigit per Jaume Roures. El documental repassa detalladament els fets del 20 de setembre de l’any passat durant l’escorcoll de la conselleria d’Economia i la temptativa d’entrar il·legalment a la seu de la CUP. Justament són els fets d’aquest dia pels quals el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, són a la presó sense judici des del 16 d’octubre de 2017 per exercir els seus drets fonamentals de manifestació i de reunió. 

Per demà dijous, Girona Vota ha organitzat una concentració a les 20 h a la plaça U d’Octubre de Girona sota el lema 20 de setembre, un any després. Per la República, contra la repressió, que constarà de diferents parlaments i de l’actuació musical de Mazoni. Les entitats i els partits agrupats a Girona Vota volen que l’aniversari serveixi per denunciar l’atac a la democràcia i a les institucions catalans que es va viure fa un any. I especialment volen recordar que aquells fets són l’origen de la causa que ha portat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó de manera injusta. Amb la concentració també es vol denunciar una vegada més que ni la repressió ni la presó posaran límits a la reclamació de llibertat i democràcia de la ciutadania.

La Diputació de Girona encarregarà al Consorci Localret la redacció d’un estudi per proveir de banda ampla els municipis, que encara no tenen aquest servei, tal com recull la moció presentada per ERC i aprovada per unanimitat. El ple també va aprovar inicialment un projecte que, aprofitant l’ampliació de les Vies Verdes, permetrà soterrar fibra òptica a Banyoles, Campdevànol, Cornellà, Esponellà, Fontcoberta, Vall de Bianya, Palol de Revardit, Porqueres, Ripoll, St. Joan de les Abadesses, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis i Serinyà amb un cost d’1,1 milions d’euros.   

La Diputació de Girona demana canvis al Codi Civil perquè els estrangers residents puguim votar. El ple de la Diputació ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una moció presentada per la CUP que insta al Govern de l’Estat a canviar el Codi Civil per permetre que les persones estrangeres residents puguin votar. La CUP calcula que unes 85.000 persones podrien votar a les properes eleccions municipals gironines del mes de maig. La proposta estableix el termini de sis mesos de residència legal continuada com a requisit. Es demana que puguin votar en referèndums, iniciatives legislatives populars i qualsevol altra forma de participació. 

L’Ajuntament de Girona també va aprovar dilluns aquesta moció que es va aprovar amb els vots en contra de PPC i Cs.