L’Audiència de Girona deixa en llibertat un dels joves empresonats pels aldarulls

La Secció Tercera de l’Audiència de Girona ha ordenat aquest dimecres la llibertat per a un dels empresonats pels aldarulls posteriors a la sentència del Tribunal Suprem (TS) espanyol contra els encausats per l’1-O. En Robert el jove gironí de 20 anys va ser detingut la matinada del 19 d’octubre, després de la vaga general, i estava en presó preventiva des del 20 d’octubre acusat d’un delicte d’atemptat a agent de l’autoritat amb l’agreujant d’ús d’objectes perillosos i un delicte lleu de lesions.

Aquest dimecres al matí s’ha celebrat la vista d’apel·lació durant la qual la defensa ha demanat que se substituís la presó per mesures alternatives per falta de proves. La magistrada ha estimat parcialment el recurs i ha decretat l’alliberament amb mesures cautelars en descartar el risc de reincidència i fuga pel seu arrelament.

En la interlocutòria de la Secció Tercera de l’Audiència de Girona, el tribunal considera que la presó provisional “no és necessària per assegurar la disponibilitat processal de l’investigat” perquè, entre altres coses, no té antecedents penals ni policials i s’ha pogut demostrar el seu arrelament. L’investigat, en Robert de 20 anys, viu amb els seus pares a Girona i treballa com a monitor esportiu amb un contracte a temps parcial després d’haver cursat estudis de salvament i socorrisme.

Pel que fa al risc de reiteració delictiva que va sustentar l’ordre de presó preventiva, la sala creu que només es pot preveure amb dades objectives que facin pensar que aquesta “previsió de futur” pot tornar-se a donar. En aquest cas, però, considera que el fet d’estar investigat pot servir com a “element dissuasiu” que dissuadeix al jove de tornar a participar en disturbis. En aquest sentit, adverteix que en cas que el noi es veiés involucrat en fets similars, aleshores sí que podria apreciar-se el risc de reiteració delictiva “com a fonament” de la presó provisional.

L’’Audiència ha decidit prendre mesures cautelars de “menys gravetat” amb les quals poder “neutralitzar” un possible risc de fuga. En concret, ordena que l’investigat comparegui un cop al mes als jutjats, la retirada del passaport i la prohibició de sortir de l’espai de lliure circulació europeu Schengen.

La interlocutòria s’ha donat a conèixer a primera hora de la tarda, just hores després que es fes la vista d’apel·lació, sense la presència del jove, a l’Audiència de Girona. La fiscalia ha mantingut tots els càrrecs i la defensa ha demanat la posada en llibertat per la falta de proves.

La fiscalia imputa al jove un delicte de desordres públics, un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat amb l’agreujant d’ús d’objectes perillosos i un delicte lleu de lesions. Segons es recull en la interlocutòria, el jove va ser detingut la matinada del 19 d’octubre durant les protestes per la sentència del procés d’aquella setmana. El tribunal veu indicis del delicte basant-se en el testimoni de la Policia Nacional on s’assegura que el jove va participar en el llançament de pedres contra els agents que en aquell moment estaven custodiant la comissaria del cos a Girona. En concret, esmenten el llançament d’una llamborda que va impactar contra un agent, causant-li danys.

Pel que fa al delicte de desordres públics, l’Audiència es remet a allò que va concloure el jutjat d’instrucció, que considerava que la roba que duia l’investigat demostraria la seva participació en els aldarulls. L’escrit de l’Audiència recull que l’acusat portava guants, un buf i “material antidisturbis utilitzat” en les càrregues policials, així com restes de grava de llambordes com les que es van llançar contra l’edifici dels jutjats de Girona i les forces policials.

L’anunci de la posada en llibertat del jove s’ha rebut amb molta alegria per part de col·lectius com el Comitè de Defensa de la República (CDR) Girona o el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que porten dies reclamant la sortida dels cinc empresonats al Puig de les Basses pels aldarulls. Han assegurat que seguiran mobilitzats fins que tots siguin alliberats.

 El noi que va sortir de la presó de Puig de les Basses va ser rebut ahir al vespre per més de 200 persones a la plaça del Vi de Girona amb crits de “llibertat, llibertat”. El jove emocionat va fer una intervenció per donar les gràcies pel suport rebut  i demanar l’alliberament també pel seu company de cel·la que va ser detingut per la policia el mateix dia que ell i que aquest matí se li ha fet la vista, en Pau de 23 anys i veí de Llagostera. 

Foto: ACN