Girona, Salt i Sarrià inicien el procés per rescindir el contracte amb Girona SA i municipalitzar-la

Dos informes tècnics quantifiquen que la part privada d'Aigües de Girona (Agissa) va deixar d'invertir 10 milions d'euros en 20 anys.

Dos informes de la secretaria de la corporació han detectat irregularitats. D'una banda, que el soci privat de l'empresa va deixar d'invertir 4,6 milions d'euros entre els anys 1992 i 2012. De l'altra, afirmen que en el mateix temps es van deixar d'amortitzar un total de 5,6 milions d'euros. El setembre de 2017, el jutjat d'instrucció va apartar l'empresa privada de la gestió davant la investigació als seus directius pels delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda, falsificació i malversació de diners públics. Ho explicava ahir a la tarda Marta Madrenas alcaldessa de Girona. A banda, els tres ajuntaments han fet públic un informe de la secretaria de la corporació. A l'espera d'escoltar els arguments de Girona SA, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, afirma que l'informe obre la porta a iniciar els tràmits per a resoldre per anticipat el contracte. L'actual concessió acaba l'any 2020.

A la roda de premsa, l’alcaldessa de Girona l’acompanyava el regidor de Salt Àlex Barceló, i l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, Madrenas ha explicat que s'han detectat una sèrie d'incompliments en els anys 1992 i 2012. Concretament, l'informe apunta que Girona SA havia d'invertir 11,6 milions d'euros, d’aquests en van mancar segons l’alcaldessa, 4M 600 mil €. El soci privat de l'empresa mixta havia de fer amortitzacions per valor de 8 milions d'euros i només en va fer per valor de 2,6 milions. En total, deu milions d'euros que Girona SA va deixar d'aportar a l'empresa on compartia accionariat amb els tres consistoris.

El juliol de l'any passat, l’alcaldessa es va comprometre a què la gestió de l'aigua passés a ser 100% pública quan acabi l'actual concessió. Per la seva banda, Madrenas sempre ha mantingut que amb els ajuntaments de Salt i Sarrià hi ha hagut sempre una bona relació a l'hora d'avançar  i que al final la municipalització de l'aigua acabi sent una realitat. Precisament Narcís Fajula alcalde de Sarrià de Ter, ha explicat que ja fa temps que aquesta, era la proposta més viable a l’hora de plantejar municipalitzar l’aigua, Fajula ha apuntat que en un futur si es veiés un canvi a millorar, es plantejarien un altra opció, però de moment, no seria el cas.

Foto: Ràdio Sarrià.