El portaveu i regidor del PSC diu que la paperera de Sarrià del grup hinojosa no deixa respirar

En declaracions a Ràdio Sarrià el socialista explica que fa més de tres anys que la població pateix diverses afectacions de la paperera de Sarrià i els responsables de l'empresa no donen una solució definitiva. El regidor del PSC a l'Ajuntament de Sarrià de Ter, Quim Rodríguez fa referència a unes declaracions al Diari de Girona on segons el socialista, el conseller delegat del grup Hinojosa i el gerent de la fàbrica, que diuen que de moment, continuaran els problemes mediambientals derivats de la producció de cartró i que no pensen tancar la fàbrica.

El socialista, apunta que les administracions hi són per fer complir les lleis i protegir les persones i que només amb les olors molestes (pudors), Hinjojosa no dóna compliment a l'ordenança municipal d'olors, on es limita a 3 unitats/m3 una concentració odorífera que els mateixos informes de l'empresa ara certifiquen 10 uo/m3, 60 uo/m3 en un inici i 50 uo/m3 l'any passat i encara no es parla d'una solució definitiva segons Rodríguez.

També diu que tot i haver patit el catàleg complet d'impactes ambientals amb la històrica Torràs, a algú se li va ocórrer fomentar i permetre la subrogació de la mateixa amb una activitat industrial semblant enmig de la població, sense garantir-ne les condicions necessàries pel que fa a l'autorització mediambiental, ni es va reaccionar a temps per exigir les millors tècniques disponibles, d'obligat compliment per a la indústria del paper, segons directiva europea.

A- A banda segons Rodríguez, els requeriments de la Generalitat a l'empresa (27 febrer 2019) no s'han executat definitivament i el pla de gestió d'olors (segons la consultora de l'empresa), té un termini d'actuacions sobre els principals focus emissors aquest mes i apunta el 2020 per identificar la resta i es pregunta com és possible que l'autoritat ambiental (Departament de Territori i Medi Ambient de la Generalitat mitjançant la Direcció General de Qualitat Ambiental) permeti aquesta situació amb pudors insuportables i emissions a l'atmosfera( COV)-

El regidor socialista també diu que un grup de veïns i veïnes (Plataforma Prou de Sarrià de Ter) i diverses entitats han presentat denúncia a la fiscalia, s'han fet denúncies voluntàries, requeriments per part de la Policia Municipal i una consulta municipal a la ciutadania (2017) amb resultat majoritari d'afectacions i necessitat de mesures.

Explica que el Consell Comarcal del Gironès ha de crear una taula d'anàlisi sobre els impactes ambientals als municipis afectats, i la Comissió de Medi Ambient de la Generalitat debatrà una proposta de resolució en suport a l'Ajuntament de Sarrià de Ter i les afectacions mediambientals de l'empresa paperera de Sarrià.

Segons el socialista el nou consistori vol aplicar de manera immediata l'ordenança municipal d'olors i apel·la totes les instàncies perquè es resolgui el conflicte al més aviat possible. El Tribunal Europeu de Drets Humans ja s'ha pronunciat en casos similars en favor al dret a la intimitat i la Llei catalana de prevenció i control ambiental de les activitats i la de Salut pública són molt clares en la defensa de les persones i el medi ambient davant les activitats industrials: la salut i el benestar i la millora de la cohesió social.

Hinojosa no ens deixa respirar. Nit i dia. L'estiu és insuportable. Fem curt l'hivern de la desesperació (mediambiental) i exigim una primavera d'esperança apuntava Rodríguez. (per la web si)