Hinojosa presenta noves actuacions per a solucionar les olors i fixa un objectiu al Setembre 2020, per complir el límit marcat

La paperera de Sarrià de Ter, ha presentat aquest dimarts una nova fase d'accions on assegura que reduiran les olors de l'activitat industrial. La data es fixa al setembre de 2020 i segons fons de la pròpia companyia, es preveu que les olors no superin el límit marcat per l'ordenança municipal existent (3 unitats d'olor/m3).

En un comunicat de premsa i atenció als mitjans, la paperera de Sarrià ha assegurat que ha començat a implementar alguna de les accions previstes en aquesta nova fase, i les millores s'aniran succeint de manera gradual al llarg de l'any que ve. D'aquesta manera, l'emissió d'olors es reduiria de manera notable abans de l'estiu de 2020, i la companyia té previst un pla de contingència que asseguri l'adopció de les mesures addicionals i temporals necessàries prèviament al període estival. L'anunci arriba un cop s'ha acabat la primera fase del Pla de Gestió d’Olors, amb el que es calcula que les emissions es van baixar en un 86% desde la posada en marxa de l'activitat. L'afectació odorífera a l’any 2017 era de 50 unitats d'olor/m3 registrades i a l'agost de 2019 es registraven 10 unitats d'olor/m3. En aquest sentit, i per tal de tenir dades precises sobre aquesta reducció, l’enginyeria Strengths Business Engineering, que és qui ha dissenyat el Pla, està portant a terme diferents proves que haurien de permetre determinar de forma exacta el nivell d’olors que hi ha a la planta i així finalment complir amb l’ordenança municipal d’olors.

El Pla de Gestió d'Olors (PGO) va ser presentat a l'Ajuntament al març de 2019, i preveia dues fases d'implementació en funció del nivell d'impacte dels diferents focus d'emissió detectats. El PGO complet té un termini d'execució que està vigent fins al 31/12/2020, quatre mesos abans de la data anunciada aquesta setmana per no superar el límit d'olor establert. Durant l'atenció els mitjans, l'empresa ha confirmat que actualment les actuacions es concentren a la depuradora i en el cobriment de totes les basses presents en les instal·lacions (pou d'entrada, homogeneïtzador, decantador primari, TPA i espessidor de fangs). També en la seva posterior desodoració mitjançant 2 sistemes: rentada química i biofiltració; i l'optimització del sistema de rentada d'aire prèviament instal·lat en el tanc d'avingudes i la nau de centrífugues. Aquestes mesures es sumen a les ja aplicades al mes de març passat, quan es va tancar el tanc d’avingudes i la sala de centrífugues, i es va posar en marxa un sistema de rentat de l’aire procedent d’ambdues instal·lacions. D’altra banda, es va canalitzar l’extracció d’aire de la nau principal, instal·lant 3 xemeneies de 5 metres d’alçada. El conjunt de noves mesures hauria de permetre que, al setembre de 2020, les olors no superin el límit marcat per l'ordenança municipal existent.

Amb totes aquestes accions, l’empresa reitera un cop més el seu ferm compromís en buscar solucions que permetin acabar amb les molèsties que hi ha actualment al municipi i assegura que des de l’inici de la seva activitat, a l’octubre de 2016, ha invertit en una sèrie de mesures amb aquest objectiu. Pel que fa als sorolls, Manuel Orero explica que s'ha fet un esforç extraordinari per reduir els sorolls i que ara actualment, a les nits se situen entre els 51 i els 52 decibels. Les accions realitzades per la companyia durant aquests mesos han permès una disminució significativa i actualment s’està gairebé en el llindar màxim marcat com a objectiu de 50db. Orero finalment ha explicat que veu lògiques i entèn les queixes dels veïns, però també assegura que Hinojosa no serà mai com l’antiga Torraspapel, una fàbrica que havia arribat a desprendre olors molt fortes.

La planta d’Hinojosa a Sarrià de Ter compta amb una plantilla de 46 treballadors, a més de generar també uns 210 llocs de treball indirectes. L’empresa fabrica unes 100.000 tones anuals de paper a partir de paper i cartró reciclat (en bona part, procedent d’envasos recuperats de la zona). Aquest paper, després, s’envia a d’altres plantes del grup perquè el converteix en embalatges (com ara caixes).

Foto: Ràdio Sarrià