Protecció Civil demana molta precaució durant l’episodi del temporal

Es manté per avui l’alerta del Pla VENCAT Especial d’Emergències per risc de fortes ventades a Catalunya que es preveuen a la meitat est de Catalunya, Pirineu i Prepirineu. L’episodi es mantindrà de cara avui quan s'esperen més afectacions sobretot a l'entorn urbà de les comarques de Girona i Barcelona. A més, Protecció Civil també ha activat en alerta el pla NEUCAT per les possibles afectacions demà a les comarques de la Catalunya Central i Girona. El pla INUNCAT també s'ha activat pel fort onatge que afectarà tot el litoral des d'avui i per la previsió de pluges abundants des de dimarts.

Pel que fa a incidències a Sarrià de Ter, l’alcalde del municipi, Narcís Fajula ha apuntat que aquesta nit ha caigut un arbre a la carretera de Sarrià de Dalt en direcció el Golf però ja ha estat retirar apunta. Fajula a banda demana que la gent tingui compte especialment en zones d’arbrat, ja que fruit d’aquestes ventades es pot produir algun despreniment. L’alcalde també ha explicat que des del consistori ja s’ha avisat a l’equip de Jardineria i la brigada municipal pel que pugui sorgir aquests dies de temporal.

Avui, i segons el Servei Meteorològic de Catalunya  (l’SMC), es podran acumular 10 cm per sobre dels 900 metres, i la cota rondarà els 700 metres. La previsió per dilluns és que la cota de neu al matí estigui a l'entorn dels 200 metres però esporàdicament més baixa. Després anirà pujant progressivament i se situarà al final del dia entorn dels 400 metres. Per sobre dels 1.000 metres es podran acumular més de 20 cm. El pla INUNCAT també s’ha activat aquest matí en alerta degut a les previsions del Servei Meteorològic de fort onatge aquest dilluns, a tot el litoral català. Les onades podran superar els 4 metres d’alçada en general, i puntualment es podria arribar a valors de 8 metres d’alçada. Es preveu que sigui un temporal excepcional que afecti el front marítim.

Protecció Civil recomana fer cas als tancaments d'accessos a les zones pròximes a la costa, i no apropar-se en cap cas al front marítim. A banda de l’onatge, es preveu un episodi de pluja abundant a partir de la nit de dilluns a dimarts. A partir de la tarda de dimarts es preveu el creixement del cabal dels rius a tot el litoral i prelitoral, especialment al nordest, sobretot les conques de la Tordera, Ter, Fluvià i Muga. No es descarta algun fenomen de crescuda sobtada de rius i torrents al litoral i prelitoral, en especial la tarda i vespre de dimarts.