Descobriment d’una placa commemorativa amb motiu del Centenari del primer casal d’estiu de Girona

La Fundació Esplai Girona – Mare de Déu del Mont, és l’hereva dels primers casals d’estiu organitzats per seminaristes del Bisbat de Girona, i ha vingut realitzant un seguit d’actes el darrer any per commemorar-ho.  Com a cloenda de tot un any dedicat a commemorar el centenari de la realització del primer casal d’estiu de la història, que va tenir lloc a Girona, la Fundació Esplai Girona ha impulsat la col·locació d’una placa commemorativa a l’edifici del Seminari i el pròxim divendres dia 6 de juliol, a les 11 del matí serà descoberta per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i el Bisbe de Girona, Francesc Pardo.

El nombre de participants en els casals de lleure d’estiu a les comarques gironines augmenta any rere any degut a les noves necessitats de les famílies. Gràcies a aquesta proposta, els nens i nenes poden gaudir d’activitats de lleure a la seva localitat de residència, i els pares i mares disposen d’un recurs que estableix un nus de continuïtat amb la tasca educativa de l’escola durant el període de vacances. Una tasca educativa centrada sobretot en l’aprenentatge d’actituds socials i dels valors de la convivència, la tolerància o la crítica, i que basa el seu èxit en l’aprenentatge a través de la vivència i en la relació amb joves adults (els monitors) que entenen la realitat del nen o la nena i hi donen resposta.

Els casals d’estiu, una proposta genuïnament gironina, respon a l’obra del seminarista Jaume Moret, que l’any 1917 va iniciar a Girona les activitats estiuenques per als nens (inicialment les noies no hi participaven). Al principi, els seminaristes més joves recollien els infants als seus domicilis i els jocs i les sortides es complementaven amb la pregària. Més endavant, durant l’època de la Guerra Civil, les activitats de lleure es van aturar i no va ser fins al 1948 que es van reprendre. Amb el retorn de la democràcia, la Generalitat de Catalunya va assumir les competències sobre les activitats educatives en el lleure, i va incloure els casals en la normativa que també regula campaments, colònies o rutes de muntanya amb grups organitzats d’infants i joves.

 

Aquells primers casals, que no han interromput les seves activitats des de llavors, han anat acomodant-se en cada moment a l’estructura dedicada a infants i joves del Bisbat de Girona, fins arribar a l’actualitat en què els centres d’esplai parroquials es troben sota l’aixopluc de la Fundació Esplai Girona – Mare de Déu del Mont. És en aquest sentit, i de manera plenament lícita, que l’entitat se sent hereva directa de l’obra iniciada per en Jaume Moret, i reivindica el valor de la tasca feta i les grans potencialitats de futur que té. És també per això que la Fundació ha organitzat, des de fa un any, un seguit d’actes que han actualitzat la memòria d’aquest recorregut a l’hora que permetien una reflexió sobre els reptes que se li plantegen i les seves vies de futur. El descobriment de la placa a la paret del Seminari Diocesà s’entén com una petja que ha de perdurar i ha de fer palesa tota l’obra realitzada.

La Fundació realitza la seva acció en base als centres d’esplai federats que hi pertanyen des de tots els racons del Bisbat de Girona. Així, compta amb 27 centres arreu del territori que cada estiu, i en continuïtat amb la seva tasca de tot l’any, realitzen una oferta completa de colònies, campaments i rutes. Alguns d’ells, a més, proposen un servei de casal d’estiu per compte propi o del seu ajuntament. A Girona en conveni amb l’Ajuntament, la Fundació Esplai Girona gestiona enguany 7 casals d’estiu que són atesos, majoritàriament, per monitores i monitors provinents dels centres mateixos del municipi. A Sarrià de Ter l'Esplai PL ofereix el casal d'estiu, les colònies i els campaments.