Ramon Cotarelo presenta el seu llibre “Discurso a la nación catalana” al Centre Cívic de Sant Julià de Ramis

La presentació a càrrec de l'alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió i la intervenció de Ramón Cotarelo i Marcela Topor. 

Ramón Cotarelo es dirigeix ​​a la nació catalana amb un missatge radical no només per la claredat habitual en l'autor, sinó perquè aprofundeix en les arrels del dret i de la història per obtenir arguments que ajudaran el lector a comprendre l'emergència i la importància del moment que viu l'ampli moviment independentista català. 

D'aquesta manera, Cotarelo argumenta que si bé Catalunya és una nació sense Estat, Espanya és l'ombra d'un imperi caigut que no va saber convertir-se en nació, «i si l'imperi no tracta amb justícia i equitat a les seves parts components, tampoc és un imperi, sinó una presó de pobles ».

Aquest és un dels raonaments sobre els quals es construeix el Discurs a la nació catalana, i que Cotarelo projecta fins al dia d'avui i de demà, generació rere generació, per dotar de sentit i legitimitat el llarg camí que la nació catalana ha emprès cap a la seva llibertat.

Cotarelo, és Politòleg, catedràtic emèrit de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat Nacional d'Educació a Distància, de la qual va ser vicerector entre 1984 i 1988, publicista, escriptor i traductor.

És autor o coautor de 43 llibres (entre ells, La desnacionalització d'Espanya i La Antitransición, tots dos de 2015), 145 articles en revistes especialitzades espanyoles i estrangeres i ha traduït a diversos autors clàssics i contemporanis. Col·labora habitualment en els mitjans de comunicació i ha publicat més d'un miler d'articles periodístics. Actualment és columnista a elMón.cat i té un bloc molt seguit, Palinuro, que se centra en l'anàlisi política i en temes literaris i artístics. A les xarxes socials està a Facebook ia Twitter.