El tradicional castell de focs acomiada les Fires de Sant Narcís marcades per la suspensió dels concerts i les barraques

La Pirotècnia “La Valenciana de Llanera de Ranes”,  va ser l'empresa guanyadora del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava-Vila de Blanes el juliol passat, i ahir va ser l'encarregada dels focs d’artifici,  amb un final curt de 15 minuts d’espectacle però contundent, amb efectes cridaners i espectaculars dignes d'un tancament de Fires. Es van fer servir 200 quilos de pólvora a partir d'elements digitals.

Amb el castell de focs d'aquest diumenge, les Fires de Sant Narcís han posat el punt i final a una edició "diferent" de la festa major de Girona, segons ha explicat el regidor de Cultura, Carles Ribas, qui també ha explicat que l'Ajuntament de Girona en fa un balanç "positiu" de les fires. Tot i així, Ribas ja preveia  que "hi haurà gent que no li agradarà" la valoració. 

Ribas ha apuntat que el motiu d'aquest desacord és la suspensió dels concerts de la Copa i de la zona de barraques, una decisió que el govern local va prendre arran dels aldarulls registrats en les mobilitzacions en contra de la sentència. El regidor de Cultura, ha afirmat que aquesta va ser una "decisió dura", ja que es tractava de la suspensió d'un element icònic en la programació de les festes de la ciutat. Tot i així ha reiterat que en cap cas s'ha "criminalitzat al jovent" de la ciutat, ja que ha recordat que a barraques "hi va gent jove, però també gent adulta" i, per tant, creu que la decisió "ha afectat a tota la ciutadania".

Malgrat tot, el regidor ha assegurat que aquest any s'ha registrat "un augment de gent que han anat a les atraccions" instal·lades a la Devesa i també està satisfet pel volum de visitants a les fires que s'han anat fent durant els deu dies de festa major. També el nombre d'assistents als concerts de les escales de Sant Fèlix ha estat major que en edicions anteriors assegurava Ribas.

El regidor de Cultura de Girona ha matisat que la suspensió dels concerts a la zona de la Copa ha suposat la redistribució d'algunes actuacions en altres zones de la ciutat, com ara el parc del Migdia i el barri de Santa Eugènia. En aquest sentit, Ribas s'ha mostratcontent de la bona rebuda per part de la ciutadania d'aquests canvis i ha afirmat que "per primera vegada s'ha viscut una festa major més estesa a la ciutat".

Ribas també ha detallat que en els concerts del parc del Migdia s'hi van arribar a aplegar "entre 2.000 i 3.000 persones en els moments pic" dels concerts. Aquesta important afluència de públic ja ha portat a l'Ajuntament a plantejar-se mantenir l'escenari al parc del Migdia de cara a les properes edicions. Diu que"Hem de fer números", ha afegit Carles Ribas, "però pensa que aquest escenari ha vingut per quedar-se".

Tot i així, el govern Gironí, manté que l'any que ve es mantindrà la zona de concerts principals a la Copa i es recuperarà el format habitual de barraques. D'aquesta manera, el projecte que es planteja de cara al 2020 és tenir quatre escenaris: el de la Copa, el de les escales de Sant Fèlix, l'envelat a la Devesa i un escenari al Parc del Migdia. La programació de tots ells seria complementaria. En aquest sentit, el regidor creu que els concerts del Migdia "no han de ser necessàriament infantils".

La suspensió de les barraques va portar una gran indignació entre el col·lectiu més jove de Girona. Per aquest motiu, el dijous a la nit es va convocar a través de les xarxes socials un 'botellon' a la plaça del Vi a partir de les 12 de la nit. L'èxit de convocatòria va ser tan gran, que els organitzadors van optar per repetir-lo la nit del dissabte.

En aquesta línia, Carles Ribas ha agraït que els participants d'aquests 'botellons' haguessin tingut un "comportament excels". El regidor ha admès que s'havien produït "queixes dels veïns per la música" però ha reafirmat que, malgrat tot "s'han comportat molt bé".

Per tot plegat el regidor de Cultura ha avançat que l'Ajuntament de Girona segueix treballant per organitzar unes barraques "més aviat, que tard" com a compensació per la cancel·lació dels concerts durant les Fires. El regidor ha explicat que no serà ben bé el mateix, però els ciutadans es mereixen que “a Girona hi hagi unes barraques"

Foto: Ajuntament de Girona