Distinció mundial a Rosa M. Falgàs, professora d’adults

La professora d’adults gironina Rosa M. Falgàs, ha estat la primera de l’Estat espanyol a ser guardonada per “l’International Adult and Continuing Education Hall of Fame”, de la Universitat d’Oklahoma, el principal organisme en l’educació d’adults del món, a banda de la Unesco. Falgàs, ara jubilada, ha tingut una àmplia trajectòria de més de 30 anys com a mestra d’adults, començant pel Pont Major, passant per Sarrià de Ter i acabant a l’escola d’adults de Girona, de la qual, a més, va ser directora durant dos breus períodes, i d’haver estat també professora de l’escola d’adults de Sarrià de Ter. 

Falgàs va ser la responsable dels primers materials d’alfabetització en català. També té una àmplia trajectòria en organismes mundials, tant a la Unesco com al Consell Internacional d’Educació d’Adults i l’Associació Europea per a l’Educació d’Adults, dels quals va arribar a ser vicepresidenta. Justament el fet que “hagi treballat des de la base en l’alfabetització i alhora hagi influït des del punt de vista teòric en l’àmbit mundial” és el que se li ha volgut reconèixer, segons li ho van expressar els responsables a l’hora d’anunciar-li que rebria el guardó.

Falgàs va rebre el reconeixement d’una placa i una medalla juntament amb 18 persones més en un acte que es va fer a Belgrad, el 19 de setembre, coincidint amb l’aniversari de Paulo Freire. Aquest any “Hall of Fame” va voler guardonar especialment professionals dels països de la Mediterrània i per això també es va premiar un professor de Portugal i un d’Itàlia. L’endemà, en una reunió, es va exposar la voluntat d’obrir una branca europea de l’organisme.

Falgàs, que continua implicada en organismes europeus i mundials, explica que ella serà una de les membres d’aquesta branca europea del Hall of Fame creada “per promocionar l’educació d’adults” i que ha de ser “exemple per a altres regions del món”. Es mostra molt feliç que l’organisme hagi decidit justament fer la constitució d’aquesta branca a Girona al maig. Rosa M. recorda que ja el 2017 es va fer a la capital gironina una conferència europea d’educació d’adults que va reunir 140 persones de 37 països.

Foto: EPA