Girona comprarà 25 pisos per llogar-los a joves del municipi que es vulguin emancipar

El ple de Girona ha aprovat aquest dilluns una operació de crèdit de dos milions d’euros que es destinarà a la compra d’habitatges per ajudar als joves a emancipar-se. 

Segons l'alcaldessa, Marta Madrenas, no es tracta de fer d'immobiliària, sinó de donar un cop de mà als nois i noies que volen marxar de casa dels pares, que tenen feina però no cobren prou per pagar els preus de lloguer que fixa el mercat.

“El que presentem avui és un pas endavant important en l’accés universal a l’habitatge a la nostra ciutat. Entenem el repte de l’habitatge com un dels principals reptes del país i ara tenim una oportunitat financera per començar a fer-hi front”, ha subratllat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Madrenas ha afegit també que es tracta d’una “actuació prèvia” als resultats del Pacte Local d’Habitatge. “Els requisits per accedir a aquests pisos es definiran més endavant però són habitatges que aniran enfocats a joves de la ciutat que treballin i que, acollint-se a aquesta mesura, tindran facilitats per emancipar-se”, ha assenyalat l’alcaldessa. Es planteja que el termini màxim dels lloguers pugui ser de tres anys per poder donar oportunitats a tots els joves del municipi.

El consistori vol invertir 2.000.0000 d’euros per ampliar al voltant d’un 20% els immobles dels quals és titular actualment. Un 25% d’aquesta quantitat (500.000 euros) es destinarà a adquirir habitatges a través del dret de tanteig i retracte. L’Oficina Municipal d’Habitatge, que serà qui coordinarà les noves adquisicions, disposa ara mateix de 154 pisos propietat de l’Ajuntament dins del total de 263 pisos que gestiona.

Es calcula que amb la inversió prevista es puguin comprar un mínim de vint-i-tres pisos per destinar-los al lloguer per a joves que s’emancipin. A més, el consistori està ultimant la compra també de nou pisos més per ampliar la borsa d’habitatge social de l’Oficina Municipal d’Habitatge. Concretament, es tracta d’un edifici de sis habitatges al carrer de Narcís Monturiol, dos habitatges a Sant Narcís i un a Santa Eugènia.

Totes les persones propietàries que estiguin interessades a vendre el seu immoble a l’Ajuntament podran presentar la sol·licitud a partir de la setmana del 20 de novembre a l’Oficina  Municipal d’Habitatge i a través del registre electrònic de l’Ajuntament, a més d’altres punts que establiran les bases. El procediment de selecció i adjudicació es farà per concurs públic i es detallaran en aquestes mateixes bases que s’aprovaran en els propers dies.

Els habitatges hauran de ser propietat de qui liciti i s’hauran de transmetre lliures de càrregues, gravàmens, ocupants i al corrent de pagament de totes les despeses comunitàries i taxes i impostos que l’afectin.

Foto: Ajuntament de Girona