Suport unitari per fer front a la crisi del Covid19, al primer ple telemàtic de Sarrià de Ter

L'Ajuntament de Sarrià de Ter ha celebrat per primera vegada en la seva història, una sessió plenària mitjançant videoconferència, arrel de la crisi de la Covid-19. El ple, que ha correspost al mes d'abril, es va iniciar ahir dimecres a dos quarts de 9 del vespre, després d'un minut de silenci en solidaritat i condol per totes les famílies que han perdut algun ésser estimat per culpa de la pandèmia.

Dins dels punts de l’ordre del dia i constava l’aprovació d’actes anteriors, la validació dels decrets d'alcaldia efectuats durant l’estat d’alarma ocasionat pel Coronavirus, i donar compte de decrets. També hi quedava palesa la proposta d’aprovació del conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Gironès i l’Ajuntament de Sarrià de Ter per a la creació d’escenaris de teatre al Gironès, i de la proposta d’aprovació del nomenament del responsable de Protecció Civil. Aquests punts es van aprovar tots per unanimitat.

 Tota la part inicial del Ple, va constar de l'exposició de les mesures que les diferents regidories del govern (ERC) han realitzat per fer front a la crisi sanitària, exposant també que recentment s'han mantingut diverses reunions setmanals amb el consell d’alcaldes de la comarca del Gironès. L'Alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula abans d’entrar en matèria,var fer un apunt sobre l’actualitat del la situació de la paperera del municipi, explicant que la situació de la crisi no ha permès realitzar els mesuraments i tancaments dels tancs previstos. Malgrat tot, el batlle ha assegurat que la fàbrica anirà realitzant les mesures acordades un cop passat l’estat d’alarma, i es disposi del material pertinent per a poder fer-hi front.

 Pel que fa ja als temes previstos al ple, es van aprovar per unanimitat els diferents decrets d’alcaldia efectuats durant l’estat d’alarma ocasionat pel Coronavirus. Tots els grups del plenari van coincidir en fer un agraïment sincer a tot el personal que treballa a primera linea d’aquesta crisi de la Covid-19. El portaveu de Ciutadans, Enrique Porcar, va expressar un missatge de paciencia i esperonava a ensortir-nos de la situació actual. Narcís Farroni (JxSarrià) també va afegir-se al suport als decrets de l'alcalde i els Socialistes, per la seva banda, van instar a l'equip de govern a que faciliti les les dades de l'atur al principi de cada ple, per tal de fer un seguiment de la situació a partir d'ara. Poble Actiu Sarrià de Ter, van fer el seu suport extens a les persones que estan tancades amb una situació de violència, a les persones grans i petites del municipi i van apuntar la necessitat que la ciutadania prengui més consciència de l'entorn que viu, apostant per la sostenibilitat. Durant el ple, es va aprovar per unanimitat la proposta del conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Gironès i l’Ajuntament, per a la creació d’escenaris de teatre al Gironès. En aquest punt, tots els grups van coincidir en que s’ha de donar el máxim suport al sector, ja que després d'aquesta crisi serà un dels més castigats.

 Moció de suport a les entitats esportives.

Pel que fa a les mocions, se van presentar dues. Per una banda, la del grup municipal d’ERC per donar suport al pla presentat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, de mesures per a la recuperació de les entitats esportives davant la crisi de la Covid-19. Tots els grups van votar-hi a favor amb un discurs generalitzat de màxim suport a les entitats del municipi. Narcís Farroni va matitzar el fet que moltes entitats ja han hagut de suspendre les quotes i Quim Rodriguez (PSC) exposava que resten a l'espera de la nova llei de l'esport que aprovi la Generalitat de Catalunya, i de l'aplicació de les seves mesures.

 Moció per la creació d’una comissió de gestió post emergència

La segona moció era presentada per Poble Actiu Sarrià de Ter, i va tractar la creació d’una comissió de gestió post emergència Covid. La moció no va ser aprovada degut al vot qualitat de l'alcalde que va decantar l'empat de 6 vots a favor, 6 en contra i una abstenció. Els grups municipals de Ciutadans i JxSarrià van apuntar l'agraïment de la feina per part del PAS, afegint que la lluita contra la crisi és cosa de tots. Per la seva banda, el grup del PSC va puntualitzar la necessitat d'obrir el ventall de la creació d'aquesta comissió. Finalment però, l'equip de govern (ERC) va justificar el seu vot en contra al·legant que la comissió de gestió pel que fa a la crisi sanitària ja existeix, aprofitant per convidar a tots els grups municipals del consistori a ser partícips i a sumar propostes i no destinar esforços a crear una nova comissió. 

 Posició unitària per fer front a la crisi del Covid19 i agraïment a la tasca dels regidors.

 Durant el torn obert de paraules es van fer diverses valoracions a la situació actual. En aquest sentit, Enrique Porcar (Cs) va sol·licitar la seva adhesió a la comissió exposada pel govern anteriorment. Narcís Farroni (JxS) va emplaçar a totes les forces a deixar les ideologies de partits a assentar-se i sumar acords de forma conjunta per fer front a la crisi. En la mateixa línia, el PSC va mostrar la seva predisposició en col·laborar amb l'equip de govern. Els socialistes també van aprofitar el torn obert per preguntar sobre l’estat dels blocs de pisos de la rasa i els embassaments que es creen als camps, a tocar del mateix barri i amb el municipi de St Julià. En aquest sentit, l’alcalde els va informar que que les obres ja estan en marxa als blocs corresponents, i sobre les basses, el batlle va informar que ja havia exposat la problemàtica a Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià, confirmant que s'hi treballarà.

Des de Poble Actiu Sarrià, van lamentar que es tombés la moció presentada per fer front a la crisi. A banda, la formació municipal va preguntar sobre la situació actual de la policia local; el nombre d'agents de la plantilla actual i de com ha de quedar la mateixa després de la crisi sanitària. Narcís Fajula va respondre la qüestió exposant que la crisi ha arribat durant el procés pel qual els nous agents entren al cos, tot apuntant que la plantilla actual és de 6 agents, el sotsinspector i el caporal.

Tot i la no aprovació de la seva moció, PAS va exposar el seu interés a participar a les taules de treball de l’equip de govern per fer front a la crisi i al mateix temps,van reiterar l’agraïment per la feina feta als regidors i regidores del govern per la feina feta durant aquests dies excepcionals.

 

El Ple va acabar tot desitjant una bona diada de Sant Jordi, excepcional, per part de l'Alcalde.