Majoritari consens al ple municipal de Sarrià de Ter en la lluita contra la crisi de la Covid-19

El segon ple telemàtic de l'Ajuntament de Sarrià, que es va celebrar ahir mitjançant videoconferència, es va iniciar amb un minut de silenci en solidaritat i condol per totes les famílies que han perdut algun ésser estimat per culpa de la pandèmia.

En les qüestions prèvies de l'ordre del dia l'equip de govern va informar de les actuacions fetes en motiu de la situació creada per la Covid-19. El regidor de promoció econòmica, Josep Maria Santiago, va informar que la xifra d'aturats al municipi era de 208, segons dades del mes d'abril, el que suposa un increment de 22 persones respecte al febrer i que s'han registrat 341 expedients de regulació temporal d'ocupació. També va anunciar que a partir de la setmana vinent es començaran a repartir els vals de descompte de la campanya “Compra a Sarrià”, “Menja a Sarrià”, que ha tingut una bona rebuda segons explicava el regidor. Pel que fa al servei a les persones, la regidora de Serveis Socials, Desi Arasa, va anunciar la reobertura, el 4 de maig, del servei de cuina de l'escola de bressol municipal pels casos més vulnerables i del qual se'n beneficien 52 persones de 12 famílies. També va exposar que l'ajuntament destinarà 10.000 euros en ajudes en beques pel casal d'estiu municipal. A més, les famílies empadronades al municipi tindran un 25 per cent de descompte en el cost de la inscripció del casal. Va anunciar també que s'està treballant en el pla general de contingència en prevenció de riscos de l'ajuntament, que forma part del pla general de desconfinament del consistori, i preveu les mesures que s'han d'adoptar per a la prevenció de la Covid-19 en els centres municipals. Pel que fa als casals, l'alcalde Narcís Fajula va anunciar, a pregunta de Mònica Aymerich, del grup municipal Poble Actiu Sarrià, que hi havia 120 inscripcions al casal municipal, 40 al casal de futbol i 18 al de patinatge i va recordar que només es podran dur a terme sempre que s'estigui a la fase 3.

Respecte de les gestions de la problemàtica derivada amb la paperera Hinojosa, l'alcalde va detallar els treballs que s'han desenvolupat fins ara de les fases 2 i 3, els endarreriments provocats arran de la crisi de la Covid-19 i va anunciar que a finals de juny s'espera avançar en aquestes dues fases. En aquest punt, la regidora del PAS Irene Iglesias va comentar que les olors havien estat molestes en els darrers dies, sobretot a Pla de Vinyers i Sarrià de Baix, i que s'hauria de comunicar a l'empresa que no hi ha millores en aquest aspecte.m Durant la sessió plenària també es va llegir un manifest consensuat amb tots els grups municipals, sobre l'incendi que va afectar l'empresa Auladell, on es lamenta el neguit i els problemes ocasionats als veïns del poble i ,paral·lelament, se celebra que no hi hagi hagut cap dany personal i s'agraeix la tasca dels professionals, bombers i autoritats. El regidor Josep Maria Santiago va aprofitar per comentar que s'està treballant en el pla estratègic industrial i que s'està fent gestions amb la companyia per intentar treure la torre elèctrica del pati de l'empresa Auladell, tot i que va reconèixer que no serà fàcil.

Dels punts que es van sotmetre a votació, es van aprovar per unanimitat la proposta del conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Gironès i l'ajuntament de Sarrià per la creació d'un servei de venda d'entrades en línia per espectacles d'escenaris, així com el conveni per al finançament del Projecte d'Intervenció Arqueològica al territori de l'Antiga Gerunda. També es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups l'aprovació del reglament d'ús de la sala d'exposicions Dolors Xabé, la moció per instar a l'Agència Catalana de l'Aigua a fer les actuacions necessàries per preservar la llera del Ter al municipi, la moció relativa a la petició de flexibilització de les regles fiscals per augmentar la capacitat pressupostària del món local, així com la moció relativa al foment de la bicicleta.

D'altra banda, el punt número set, referent a la proposta d'aprovació del reglament d'ús del Centre-Espai Arts Escèniques, es va consensuar retirar-lo i ajornar-lo fins al mes que ve, a petició del PAS, per poder treballar-lo més amb totes les entitats. Els punts que van generar més debat van ser la de la moció relativa a l'impuls d'un tanatori públic i comarcal i la relativa a la creació d'una comissió de gestió postemergencia Covid-19. Pel que fa a la primera, defensada per la regidora del PAS Mònica Aymerich, es va plantejar que Sarrià, Girona i Salt liderin la demanda d'un tanatori públic a la comarca del Gironès. La proposta es va aprovar per majoria simple, amb els vots afirmatius del PAS i e PSC, el vot en contra de Ciutadans i l'abstenció d'ERC, que va esgrimir la seva postura consensuada en aquest punt en l'àmbit comarcal, segons va comentar l'alcalde Narcís Fajula.

Pel que fa a la moció per la creació d'una comissió de gestió postemergència Covid-19, que va ser rebutjada en l'anterior ple, aquesta vegada va ser aprovada per majoria simple. A la proposta del PAS hi van donar suport el PSC, JxSarrià i Ciutadans, mentre que ERC hi va votar en contra. Durant el debat d'aquesta proposta, la regidora Irene Iglesias va exposar la conveniència de la creació d'una comissió de treball interdepartamental amb els grups municipals. També va explicar que no van poder participar en una taula de treball impulsada per la regidoria de Promoció Econòmica perquè, segons se'ls va comentar ,hi havia reticències d'alguns participants a treballar amb el PAS. El representant de JxSarrià, Narcís Farroni, també va explicar que va ser informat pel regidor Santiago que hi havia alguns empresaris que no volien parlar amb el PAS i d'altres, amb Ciutadans. Finalment, el regidor del partit taronja va instar al govern a no permetre actituds discriminatòries. En aquest sentit, el regidor Josep Maria Santiago va reconèixer que hi va haver aquestes reticències i que no havia reeixit en el seu intent d'organitzar aquestes trobades més àmplies, però va defensar l'eficàcia de les reunions més sectoritzades.

 

Finalment, es va aprovar per majoria absoluta, amb l'abstenció del PSC, un punt d'urgència que es va incloure en el ple exigint el pagament immediat de les prestacions a les persones afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació. El ple, que va durar gairebé tres hores i mitja, va finalitzar amb el torn obert de paraules. En aquest apartat el regidor de Ciutadans, Enric Porcar, va preguntar sobre si la dada de 46 positius per Covid a Sarrià que es dóna des de fa un mes i mig és correcta o s'ha de revisar. Farroni, de JxSarrià, ho va aprofitar per agrair les informacions puntuals de l'alcalde sobre l'incendi a l'empresa Auladell i també la feina feta pels professionals d'emergència. La regidora del PSC, Estela López, va reclamar un informe de la inspecció que es va fer per part de l'Ajuntament a l'empresa Auladell, arran d'una moció presentada el mes d'octubre de l'any passat pel seu grup. Per la seva banda, entre altres preguntes, el PAS es va interessar pels detall de la tramitació i la gestió de la campanya de les falques de publicitat gratuïtes a la ràdio municipal.