Previous Next

Sant Julià de Ramis commemora el primer aniversari de l'1-O

Els actes van començar al matí amb una xocolatada, els salves d'honor dels Trabucaires en reconeixement a les víctimes de les càrregues policials de l'1-O. Els Marrecs de Salt van aixecar un castell i tot seguit i va haver-hi els parlaments i la lectura del manifest per part del CDR de Sant Julià de Ramis.

El Govern encapçalat per al president Quim Torra van assistir a l'acte, Torra va animar als CDR "Apreteu i feu bé d'apretar." Tambéva agrair als membres del govern que fa un any van fer possible el referèndum d'autodeterminació reconeixent la primera fila que va quedar reservada als presos polítics i exiliats, "tots aquells amics i companys que no són a primera fila i que hi haurien de ser". Tot seguit el Govern es va reunir de forma excepcional a l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis, des d'on Torra va fer una declaració institucional.

El president del Parlament i exalcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent va arribar a l'acte acompanyat de l'alcalde de Sarrià, Narcís Fajula i un grup de veïns que van resseguir mitjançant unes passes pintades, el recorregut que van fer aquell dia en assabentar-se que els seus veïns estaven patint les càrregues de la Guàrdia Civil.

Durant tot el dia també es va poder votar a l'interior del Pavelló  i escriure missatges als presos polítics i exiliats. Els veïns de Sant Julià de Ramis que no van poder votar al seu municipi mostraven la seva satisfacció i destacaven que era un dia emotiu. 

Des de la plaça U d'Octubre també es va fer l'emissió en directe del programa d'El món a RAC 1, de Jordi Basté, una arrossada popular, la pintada d'un grafit a la façana del pavelló, inauguració de dues exposicions, una de fotografies deToni Ferrugat i una d'escultures José LuisTerraza i una xerrada col·loqui a càrrec de l'antropòleg, Manuel Delgado i per finalitzar actuacions musicals amb la participació de: Buena Onda, Orelles de Xocolata, Germà Negre, La Masovera Barbuda, Fina, Carmen 113, Ramon Mitjaneta, Orquestra Maribel entre d'altres i també PulpoPop que va estrenar el vídeo "El President Puigdemont es disfressa de 'piolín' per poder votar l'U d'octubre", Segons Edgar Massegú "es tracta d'una metàfora artística de Pulpopop sobre la recerca de la llibertat i la democràcia".

D'altra banda hi va haver mobilitzacions multitudinàries arreu del país, talls de carreteres, del TAV i moments de molta tensió. A Girona al matí van els CDR van tallar durant unes tres hores la via del TAV i també van entrar a la delegació de la Generalitat i van substituïr una bandera espanyola per una estelada. Hi va haver moments de tensió entre Mossos i manifestants davant la subdelegació de Girona. Mentre que a Barcelona un grup de manifestants va intentar entrar al Parlament quan els CDR ja havien desconvocat la manifestació.