Alerta a tot el país per l’alt nivell de contaminació

La Generalitat va declarar ahir l’alerta per un episodi d’alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya i va activar l’avís preventiu per NO2 (diòxid de nitrogen) als 40 municipis de la zona de protecció especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric. El Departament de Territori i Sostenibilitat du a terme un seguiment de l’evolució dels nivells i anirà informant del seu estat cada dia, fins que finalitzi l’episodi per partícules, que no comporta restriccions de trànsit, tot i que sí recomanacions.

Segons la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) des del dia 24 de juny s’han enregistrat 31a  superacions del valor límit diari de PM10 en 15 punts de mesurament i la previsió ahir era que els nivells de PM10 es mantindrien elevats i, fins i tot, podrien superar el valor de 50 microgrames. Les PM10 són aquelles partícules sòlides o líquides de pols, cendres, sutge, metàl·liques, ciment o pol·len disperses en l’atmosfera i que tenen un diàmetre d’entre 2,5 i 10  micròmetres.

Entre altres, demana a la població que moderi l’activitat física a l’aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars, i a les administracions que vetllin per la reducció de les emissions de partícules, especialment les de les obres públiques que es fan al carrer i aixequen pols, i recomana reduir els desplaçaments amb vehicle privat i que s’utilitzi el transport públic, a peu o en bicicleta. També limita la crema de rostolls i altres pràctiques agrícoles o de jardineria. Ecologistes en Acció va recordar ahir que el país està registrant els nivells d’alerta més alts per contaminació per ozó des de l’any 2003.