Compareixen al jutjat els tres bombers per fer un comboi de protesta i insultar la Guàrdia Civil després de l'1-O

Els tres comandaments dels bombers investigats estaven citats a declarar aquest dimecres al jutjat d'instrucció 2 de Girona, que investiga el cas. Segons la denúncia van proferir insults contra als agents. També els hi atribueixen delictes de malversació de diners públics i abandonament del lloc de feina com a funcionaris. 

Dos dels comandaments s'han acollit al seu dret de no declarar segons els seus advocats i només ha respost a les preguntes l'actual cap de la regió d'emergències, Antoni Rifà que ha declarat que el 2 d'octubre del 2017, no ocupava aquest càrrec. Fonts judicials han concretat que Rifà deixarà d'estar imputat properament i citaran a declarar com a investigat l'aleshores cap de la regió, Enric Cano.

L'inspector Antoni Rifà només ha respost a les preguntes l'actual cap de la regió d'emergències de Girona. "Ha manifestat que el 2 d'octubre del 2017 era el cap de la regió metro nord, amb seu a Cerdanyola, i no de la de Girona", segons ha explicat l'advocat de la Generalitat, Joan Paredes.

La confusió a l'hora d'imputar-lo, segons Paredes és la resposta a un ofici de la Guàrdia Civil demanant informació: "Com que estava escrit en present, va contestar dient que el cap és ell i entenem que s'ha generat una mica de confusió".

Segons la denúncia detalla que el comboi el formaven set vehicles logotipats dels Bombers, "on viatjaven quinze efectius uniformats del cos" que portaven "cartells favorables al referèndum". Els vehicles dels Bombers haurien aparegut per un costat de l'edifici, amb les sirenes enceses i fent sonar clàxons, i quan es trobaven davant la comandància, els qui anaven a dintre van "fer diferents gestos i expressions" cap als guàrdies civils.

La investigació detalla que van proferir "insults, expressions de menyspreu" i van fer la botifarra. Després, el comboi va enfilar cap al centre de la ciutat. Segons la investigació, quan van arribar a la plaça del Vi, "un grup de persones van aclamar-los". Segons els advocats de la defensa, inicialment la denúncia era per incitació a l'odi però a la causa oberta no hi ha la imputació d'aquest delicte.

La defensa dels dos comandaments que no han declarat, i que està exercida pels advocats,  Albert Carreras (advocats voluntaris de Girona) i Sergi Blázquez (drets.cat) assenyalen que hi ha un certificat que acredita que en cap moment van desatendre cap emergència. De fet, els advocats han apuntat que els Bombers no tenen per què estar permanentment al parc i que, quan en surten, ho fan necessàriament amb tot l'equip per si han d'atendre una urgència.