Envien a la presó dos dels tres joves detinguts divendres a Girona

El jutjat de guàrdia de Girona va decretar ahir presó provisional i sense fiança per a dos joves detinguts per la Policia Nacional divendres a Girona, i per l’altre noi que també va passar a disposició judicial ahir diumenge el va deixar en llibertat provisional. Amb aquests dos nous empresonaments ja són cinc les persones que han entrat a presó provisional a Girona després de les protestes d'aquesta setmana. 

La protesta contra aquestes detencions va reunir a la tarda vespre un miler de persones davant els Jutjats de Girona però durant tota la jornada d'ahir, com ja havia passat dissabte, centenars de persones es van concentrar davant els Jutjats de Girona per protestar contra les detencions, i les actuacions policials i van bloquejar l'accés a l'aparcament de l'edifici per mirar d'impedir el trasllat a la presó dels arrestats un cop les famílies dels dos joves detinguts van anunciar que se’ls emportaven a la presó de Figueres. El bloqueig es va mantenir fins cap a les 11 de la nit. 

Des de primera hora del matí, desenes de persones es van reunir a la zona per donar suport a les tres persones detingudes durant els disturbis de divendres que van començar quan la Policia Nacional van baixar de les furgones i van començar disparar boles de goma contra les persones que estaven concentrades davant els Jutjats de Girona 

Ahir per «no abandonar» els familiars de les persones detingudes, es va organitzar un dinar popular i una batucada «antirepressiva» a càrrec de diverses bandes gironines. Entremig d'aquests dos moments, i després d'una llarga espera sense notícies de l'interior dels jutjats, va ser alliberat un dels tres detinguts, que va ser rebut entre aplaudiments i abraçades dels familiars.

El jutjat va decretar presó provisional sense fiança per a les altres dues persones detingudes. La resposta dels manifestants va ser encerclar i bloquejar les sortides de l'edifici dels jutjats per mirar d'impedir que els furgons se'ls emportessin a la presó i fer una crida per les xarxes socials per tal que s'elevés el nombre de concentrats. El miler de persones que van acudir-hi es van repartir per les possibles sortides dels jutjats, tallant el passeig José Canalejas amb una seguda. A la zona hi havia set furgonetes dels Mossos i prop d'una trentena d'agents que controlaven els manifestants. No es va produir cap incident només moments de tensió quan una parella que passejava un gos es va encarar als Mossos i als concentrats. 

A través de Twitter, Salellas Advocats, el despatx de l'advocat Benet Salellas, va denunciar que «avui al jutjat de guàrdia de Girona hem pres declaració als detinguts amb la presència de dos membres del CNP (Cos Nacional de Policia) encaputxats dins la sala. Mai abans ho havia viscut, ni a l'AN (Audiència Nacional). Després la jutgessa ha enviat dos joves a presó. Sento l'estat d'excepció!».

D’altra banda El Comitè de Resposta a la sentència ha criticat durament les actuacions policials dels darrers dies a Girona i afirma que s'han produït "pallisses" durant les detencions. Per això, demanen al govern de l'Estat que retiri els seus cossos policials i al president de la Generalitat, Quim Torra, que destitueixi el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la dissolució de la Brigada Mòbil i l'ARRO dels Mossos.

Consideren que ERC i PDeCAT són "còmplices" de la violència policial, i critiquen la posició de l'Ajuntament de Girona, a qui acusen de no haver donat suport als detinguts i ferits. Anuncien que continuaran mobilitzats.