Comencen les proves d'avaluació dels alumnes de 4t d'ESO

Avui s'avaluen les competències en llengua estrangera, àmbit cientificotecnològic i demà, en llengua catalana, matemàtiques i llengua castellana. Els alumnes catalans cridats a fer les proves són 75.132 i provenen de 1.082 centres educatius catalans, ja siguin públics, concertats o privats, segons el departament d'Educació.

Aquest és el vuitè any que s'aplica la prova d'avaluació.  Enguany hi ha una novetat en els proves i és que s'hi ha introduït una millora tècnica per agilitzar el sistema de correcció. A cada quadern li correspon dos fulls de respostes: un per respondre les preguntes tancades, que té una correcció automatitzada; i un altre per respondre les preguntes obertes i per escriure-hi la redacció en la competència comunicativa lingüística. Aquestes proves d'avaluació tenen caràcter diagnòstic i no marquen, en cap cas, la superació o no de l'etapa.

En les proves de competència en llengua catalana, llengua castellana i aranès, s’avalua la comprensió lectora i l’expressió escrita. Pel que fa a la comprensió lectora, es valora l’obtenció d’informació; interpretació de la informació; reflexió i valoració; i en l’expressió escrita la redacció -adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística-.

Respecte la llengua estrangera, la prova inclou dos textos de comprensió oral, dos de comprensió escrita i una redacció. En aquesta matèria es tindran en compte, per exemple, la interpretació de la informació, l’ús del vocabulari i la correcció lingüística.

 Pel que fa a la prova de competència matemàtica, avalua la capacitat de comprendre, utilitzar i relacionar nombres, informacions numèriques, dades estadístiques i els aspectes espacials de la realitat. Per això, inclou situacions i problemes relacionats amb la vida quotidiana i amb el coneixement científic i social a través d’operacions bàsiques, símbols, i formes d'expressió i de raonament matemàtic. Quant a la prova cientificotecnològica, s’inclouran exercicis de qüestions referides a fenòmens naturals i tecnològics, interpretació de dades i ús de la metodologia científica. 

Foto: departament d'Educació