Un estudi diu que Com més jove es comença a fumar, més augmenta el risc de mort

El sistema cardiovascular és especialment sensible als efectes tòxics del tabac en les edats precoces, segons investigadors catalans. Com més jove es comença a fumar, més s'incrementa la possibilitat de risc de mort els anys següents.Per cada any que s'avança l'edat d'inici de consum de tabac, s'incrementa un 4% el risc de morir en els següents 7 anys. Així ho assenyala un estudi publicat a la revista Preventive Medicine per investigadors catalans.

L’estudi l'han liderat Roberto Elosua i Jaume Marrugat, del Grup d'Epidemiologia i Genètica Cardiovascular i del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques), i Albert Clarà, cap del Servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital del Mar. Hi han participat també investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Vic-Central de Catalunya, la Universitat de Girona, l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol de Girona i l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona i s’ha donat a conèixer amb motiu del Dia Mundial sense Tabac.

 Els investigadors s'han basat en el seguiment durant més de 7 anys d'un grup de 4.499 persones adultes, amb edats entre els 25 i els 79 anys, de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor). Aproximadament la meitat eren fumadores i l'altra meitat ho havien estat. Els investigadors van analitzar si durant aquest període havien desenvolupat una malaltia cardiovascular o si havien mort per aquest o per qualsevol altre motiu.

Aquestes dades reforcen la necessitat d'evitar que els més joves comencin a fumar. A Europa, dos de cada tres fumadors s'inicien en l'hàbit abans dels 18 anys, amb una edat mitjana de 16,6 anys. A l'estat espanyol, l'edat mitjana d'inici de consum de tabac és més baixa: 14,6 anys. A més, aproximadament el 9% de la població entre 14 i 18 anys fuma.

 A més, l'inici precoç del consum de tabac està associat a trastorns psiquiàtrics, asma, càncer de pulmó i altres malalties. Els metges alerten que els fumadors tenen el doble de risc de malaltia coronària i ictus respecte als no fumadors. Aquest risc és encara més gran en els casos d'ateroesclerosis a les cames. També és un factor de risc en altres patologies, com la nefropatia, isquèmia intestinal, dissecció aòrtica i càncer.