Dipsalut detecta un repunt del bacteri de legionel·la en equipaments públics

L'organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, Dipsalut, ha detectat un repunt de la presència del bacteri de legionel·la en les instal·lacions públiques durant el 2018, que la gerent de l'organisme, Sílvia Oliveras, va atribuir ahir a «l'augment de les temperatures i el «canvi climàtic».

Dipsalut va informar, en la presentació de la memòria de l'any passat, que ha destinat el 40% del pressupost a programes i subvencions centrats en reduir les desigualtats socials. El principal projecte d'aquesta branca és el de la teleassistència a la gent gran, que compta amb 8.778 usuaris. De tota manera, l'objectiu és poder incorporar més persones els propers anys. El 2018, l'ens també ha estrenat un programa per a menors estrangers no acompanyats.

Pel que fa a polítiques de salut ambiental, l'organisme ofereix als municipis analitzar l'aigua de les aixetes i comprovar si hi ha legionel·la en els equipaments públics, com ara pavellons poliesportius, camps de futbol o llars d'infants. En aquest cas, Dipsalut analitza els dipòsits d'aigua dos cops l'any per comprovar si hi ha aquest bacteri o no. Habitualment, 10 de cada 100 instal·lacions que utilitzen aigua calenta donaven positiu, però el 2018 han detectat «un repunt» d'equipaments amb el bacteri. Un 16% de les instal·lacions d'alt risc analitzades han donat positiu, que són les que utilitzen aigua calenta. Quan surt aquest resultat, Dipsalut neteja tots els dipòsits i espais afectats perquè no es converteixi en un brot i cada tres mesos es fa una analítica per controlar que el bacteri no torni a aparèixer.

Es destaca que un dels programes estrella de l'àmbit social és la teleassistència domiciliària. El 2018 tenia 8.778 usuaris, prop d'un 7% de les persones majors de 65 anys a les comarques gironines. L’objectiu per als propers anys és ampliar la taxa de cobertura per superar el 10%.

Per altra banda, en els últims quatre anys s'ha desenvolupat el servei d'Atenció psicològica d'urgència. Es tracta d'un equip d'onze psicòlegs que ajuden a víctimes i familiars d'accidents de trànsit, atemptats o també casos d'assetjament sexual a sobreviure el trauma que han patit. Arreu de la demarcació hi ha 20 «persones qualificades» encarregades de trucar a aquest equip per activar-los en un cas d'emergència. En els últims anys ha augmentat el nombre d'atencions a víctimes d'assetjament sexual, gràcies a la millora de la coordinació entre equips. Si al 2015 van atendre a 2 víctimes, l'any passat ja n'eren 18.

Foto: Dipsalut