Diagnostiquen 105 malalts nous d’esclerosi múltiple en els seus 3 anys de funcionament a Salt

La Unitat d’Esclerosi Múltiple al Parc Hospitalari Martí i Julià de Sal ha diagnosticat 105 pacients nous durant els seus primers tres anys de funcionament en aquest espai i, actualment, s’està fent un seguiment a unes 900 persones afectades d’esclerosi múltiple. D’aquestes persones, 190 han participat en algun estudi clínic ―tant per a formes en brots com per a formes progressives de la malaltia. En aquest moment, la UNIEMTG participa en un total de 31 estudis clínics, i hi ha 70 pacients implicats.
La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es va traslladar al Parc Hospitalari Martí i Julià, a l’edifici La República, el 4 de juliol de 2016 s’han realitzat 14.869 visites i 3.511 actuacions a la sala de tractaments i extraccions.
A l’any 2018 va augmentar considerablement la prescripció i l’ús de tractaments endovenosos per formes en brot i progressives de la malaltia que abans no existien, fet que va comportar que es doblés el volum d’activitat de la sala. En aquests tres anys, s’han realitzat 261 puncions lumbars per a l’estudi de les persones amb sospita d’esclerosi múltiple o d’altres malalties similars. Actualment, hi ha un total de 419 pacients que estan rebent algun tipus de tractament amb medicació ambulatòria de dispensació hospitalària.

Des de la UNIEMTG s’atén de manera integral el pacient des del moment del diagnòstic ―incloent l’acompanyament en aquest moment inicial de la malaltia―, el seguiment, el tractament farmacològic i el no farmacològic. També es vetlla per garantir els coneixements dels pacients envers la seva malaltia i és per això que es realitzen sessions formatives i informatives periòdiques tant a pacients com familiars..

L’esclerosi múltiple és actualment la causa més freqüent de discapacitat neurològica en adults joves. Afecta tres vegades més dones que homes. Es diagnostica entre els 20 i 40 anys d’edat, quan les persones comencen el seu projecte vital tant des del punt de vista personal, laboral i familiar, com des del social.

La prevalença de la malaltia en el nostre entorn és alta i s'està detectant un augment dels casos en els darrers estudis realitzats. Es calcula que hi ha 2,5 milions de pacients arreu del món, 47.000 persones afectades a l’Estat espanyol i 7.000 a Catalunya. Un 10 % dels casos d’esclerosi múltiple es diagnostiquen en menors d’edat. A la demarcació de Girona, hi ha poc més d’un miler de persones afectades, el 85 % de les quals reben tractament i seguiment a la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona, fet que posa en relleu el paper de referència de la Unitat al territori.